2024. április 19., péntek

Függőleges partfal épül az újvidéki kikötőben

A beruházás megkönnyíti majd a teherhajók dokkolását

Az újvidéki kikötőben pénteken Miloš Vučević polgármester és Tomislav Momirović építésügyi miniszter jelent volt a függőleges partfal, a konténerterminál és a gabonaraktár építési munkálatainak megkezdésén.

Egy üzenetekkel ellátott időkapszulát elhelyeztek egy betontömbben, ami a függőleges partfal részét fogja majd képezni. A látogatás során elhangzott, hogy jelenleg a város kikötőjébe érkező hajók a part mentén horgonyoznak le, viszont ennek a beruházásnak köszönhetően lehetővé válik majd az, hogy a hajók a sétánnyal egy szintben köthessenek ki.

Harminc millió eurót ruháznak be az újvidéki kikötő korszerűsítésébe (Fotó: Ótos András felvétele)

Harminc millió eurót ruháznak be az újvidéki kikötő korszerűsítésébe (Fotó: Ótos András felvétele)

Claudio Negreanu, a DP World Újvidék igazgatója elmondta, hogy a DP Újvidék kikötője az egyedüli olyan létesítmény, amelyben lehetővé vált az árunak konténerekben történő kirakodása, a terminálnak köszönhetően raktározni is tudják azokat. Hozzátette, hogy emellett lehetőség lesz a konténereket azonnal felpakolni a kamionokra, vagy a vonatra, ugyanis a kikötőhöz vezető sínpályát is felújítják.

Miloš Vučević hangsúlyozta, hogy egy olyan jelentős beruházásról van szó, amely javítja a város és az ország infrastruktúráját, valamint a gazdasági kapacitását, és lehetővé teszi az áru minél gyorsabb szállítását Újvidékről az ország bármely pontjára.

– Örömmel látom azt, hogy ezekben a kihívásokkal teli időkben sem csökken a DP World munkaaktivitása. Fizetik az adót, mi pedig ebből a pénzből építjük az óvodákat, aszfaltozzuk az utcákat, fizetjük az alkalmazottak bérét – minden össze van kötve. A hetes korridor egyre nagyobb jelentőséget kap a gazdaságban és az idegenforgalomban is. Tudomásomra jutott az, hogy a vállalat illetékesei kiegyensúlyozzák a behozatal és a kivitel közti arányt, amihez hozzájárul Újvidék kiváló elhelyezkedése és a vidék erős mezőgazdasága is – emelte ki a polgármester.

Tomislav Momirović szavai szerint az újvidéki kikötőbe való beruházás Szerbia érdekében áll, valamint a DP World vállalattal való együttműködés is, ugyanis elhatározták, hogy 30 millió eurót fektetnek be a kikötő fejlesztésébe.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

– Két év múlva Európa egyik nagyobb konténertermináljával fogunk rendelkezni ezen a helyen, valamint még kilenc gabonaraktárt is kiépítenek, ezek kapacitása eléri majd a 40 ezer köbmétert. Több mint félmilliárd eurót biztosítottunk a folyami infrastruktúra fejlesztésére, ennek köszönhetően a gombosi, a mitrovicai, a prahovói és a belgrádi kikötőkbe is beruházunk majd. Törekvéseink újabb bizonyítéka annak, hogy Szerbia továbbra is beruházásra kívánatos célpont a világviszonylatban is tényező cégek számára – mondta Momirović.

A látogatás során elhangzott az is, hogy a kikötő történetében ez az eddigi legnagyobb méretű építkezés, ami a DP World Újvidék átfogó, fejlesztési projektjének részét képezi. A vállalat egy új darut vásárolt, felújította az áru berakodására szolgáló technikát, megvásárolta az Albatros nevű hajót, amely hozzájárul az uszályok nagyobb biztonságához és gyorsaságához a kikötőben, valamint egy utasterminált is kialakított. Az utóbbi félmillió euróba került.