2024. április 25., csütörtök

BBQ-fesztivál lesz a tóparton

Három-négy fős csapatok jelentkezését várják

Június 5-én a topolyai tóparton, a szélmalomnál szervezik meg a Grill-, BBQ- és Rostélyfesztivált és -versenyt. Tomik Nimród a szervezők nevében elmondta, hogy az Amerika déli államaiból származó, évszázados hagyományú tradicionális BBQ, vagy másképpen barbecue, újdonságnak számít ezen a vidéken. Egy speciális elkészítési mód, melynek során a húst fatüzeléses készülékben, úgynevezett szmókerekben készítik el lassú tűzön, hosszú idő alatt. Bárki sütögethet a rendezvényen, lehet rostélyozni és grillezni is, nem kötelező versenyezni sem, de a BBQ-versenyre bárki jelentkezhet, aki elfogadja a verseny szabályait. Szabadtéren, sörsátrak alatt lehet majd felállítani a grillt, BBQ-eszközt, tárcsát vagy egyebet. Nemcsak BBQ kategóriában lehet azonban csapatokat nevezni, hanem grillsütőn készített, valamint rostélyos kategóriában is. A negyedik kategóriát pedig a tárcsán sütött ételek versenye képezi. Hazai és magyarországi zsűritagok értékelik majd a készítményeket. Nevezhetnek három-négy főből álló csapatok.

Bővebb tájékoztatás és jelentkezés a +38164/862-4444 számon vagy a bpoljoprivrednik@gmail.com e-mail-címen. Kiemelte még, hogy felnőtt és kisszakács kategóriában is lehet nevezni. Utóbbi esetében a csapattagok életkora nem haladhatja meg a 16 évet.

Tájainkon új trendnek számít a barbecue, a rendezvényen pedig erről többet megtudhatnak az érdeklődők. A lényeges különbség, hogy amíg a grillezésnél közvetlen és magas hőnek tesszük ki az ételt viszonylag rövidebb ideig, kevés füst mellett, addig a barbecue minden esetben lassú, hosszú ideig tartó, alacsonyabb hőfokon (100–120 Celsius-fok), indirekt módon történő hőkezelés, több füsttel. A fesztiválon magyarországi vendégek, mesterszakácsok ismertetőt tartanak majd erről a sütési módról. A rendezvény támogatója Topolya önkormányzata és a helyi közösség, valamint a Big Chick Kft.