2024. március 28., csütörtök

A kiskertek reneszánsza

Palántát csak megbízható helyről érdemes beszerezni

A zöldségféléket az emberek többsége boltból, piacról szerzi be. Pedig a legtöbb zöldségféle játszi könnyedséggel termeszthető otthon is, kiskertben vagy akár balkonládában. Saját kiskertünk előnye még, hogy ellenőrzött hátterű, vegyszermentes és mindig friss zöldséghez juthatunk. Ebben az inflációs időszakban pedig az sem mellékes szempont, hogy így jóval olcsóbban, mint ha az üzletben szereznénk be. A palántanevelésen azonban sok múlik. Jó minőségű zöldségpalántát nevelni nem egyszerű feladat. Mindennapos gondozást, napi öntözést igényel, állandóan 22–24 Celsius-fokos hely is szükséges hozzá. A palántanevelésnek számos buktatója van. Kezdetben a növények érzékenyebbek a gombabetegségekre is. A palánta ezért kifejezetten bizalmi árucikk. Csak megbízható kertészetből érdemes beszerezni. A szakszerűen felnevelt palánták az átültetés megpróbáltatását jól elviselik, a kórokozóknak jobban ellenállnak, azonnal fejlődni kezdenek, és korán hoznak elfogyasztható termést.

Gavlik Béla bácskossuthfalvi palántaneveldéjéből származó növényeknek a csodájára járnak az emberek a topolyai piacon is. A haragoszöld palánták a kora délelőtti napsütésben pompázva kínálják magukat. Ránézésre látszik, hogy egészséges, erős növényekről van szó. Valójában sok mindent lehet palántálni, Gavlik Béla elmondta, hogy paprika-, paradicsom-, uborka-, különböző tök- és padlizsánpalántákat kínálnak. Kiemelte, hogy az ismert hazai és az őshonos fajták mellett holland, japán és spanyol hibrideket is kínálnak, mindenki az igényei szerint választhat. A palánták nevelése szigorúan organikus körülmények között, vegyszerek használata nélkül zajlik. Kizárólag az organikus termesztésben is engedélyezett réztartalmú szerekkel védik meg a növényeiket, valamint biológiai alapú biostimulátorokkal serkentik a növekedést és a gyökeresedést. A paprika és a paradicsom palántálásának szezonja az idén viszonylag korán kezdődött. Nagyon sokan már meg is vették a növényeket, illetve sokan már azon felbuzdulva, hogy a kipalántált növények szépen fejlődnek, további palántákat is vásárolnak.

Gavlik Béla véleménye szerint a háborús helyzet, a növekvő árak, az infláció is hozzájárul ahhoz, hogy egyre népszerűbb a kertészkedés. Mind többen vásárolnak palántákat, a trend már a járvány idején növekedést jelzett. A kertészetükből származó palánták árfekvése Béla szerint kedvező: 5–10 dinártól kezdődik a legolcsóbbak ára, 60 dinárért pedig már hatalmas, szemmel láthatóan egészségesen kifejlett példányok vásárolhatóak.

Béla azt is elmondta, hogy a szezon végén az el nem adott palánták sem mennek veszendőbe. Azokat ugyanis ők maguk dédelgetik tovább, és a felesége nevén futó vállalkozás még a feldolgozásra, savanyításra is be van jegyezve. Egyelőre ez utóbbit még nem csinálták, de szeretnének belevágni. Már úgy volt, hogy el is kezdik, de a pénztárgépek kötelező használata bevezetésének „meglebegtetése” kivárásra, gondolkodásra késztette őket. Ezért még nem született meg a végleges döntés. Gavlik elmondta, hogy vannak vonzó pályázati lehetőségek az olyan vállalkozások számára, mint az övék. Ő már pályázott is volna, de a felesége szerint óvatosnak kell lenni ilyen esetekben, hiszen az kötelezettségekkel is jár. Továbbra is fontolgatják azonban, és figyelemmel kísérik az esetleges lehetőségeket.

Gavlik Béla és Bordás Valéria palántanevelési tanácsokkal is ellátják a vásárlókat (Tóth Péter felvétele)

Gavlik Béla és Bordás Valéria palántanevelési tanácsokkal is ellátják a vásárlókat (Tóth Péter felvétele)