2024. április 24., szerda

Autó nélkül az érettségire

Elméleti és gyakorlati oktatást tartottak Szenttamáson a közledésben részt vevő fiataloknak

A szenttamási Közelekedésbiztonsági Tanács, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség és a belügyminisztérium közös szervezésében a Svetozar Miletić Gimnáziumban közlekedésbiztonsági akciót tartottak, a diákok az elmélteti részt követően a gyakorlati oktatásba is bekapcsolódhattak. A gyakorlat több színlelt közlekedési baleset bemutatójából állt, továbbá két súlyos balesetet túlélt fiatal elmesélte saját történetét, a jelenlévők pedig mindkét esetből levonhatták a tanulságot.

Milica Zarić szenttamási polgármester-helyettes, aki egyúttal a helyi Közlekedésbiztonsági Tanács elnöke is, hangsúlyozta a határozott fellépés fontosságát.

− Az autós gyermekülések biztonságos használatát követően ez a második ilyen akció, amely a Közlekedésbiztonsági Ügynökséggel és a belügyi szervek segítségével valósul meg, és az Autó nélkül az érettségire elnevezést kapta. Nagyon fontos, hogy bemutassuk a fiataloknak, mennyire fontos a felelősségteljes magatartás a közlekedésben, akár sofőrként, akár utasként, szó volt továbbá a biztonsági öv kötelező használatáról, és arról is, hogy a sofőr számára a legfontosabb: alkohol fogyasztását követően ne üljön kormánykerék mögé! A cél az volt, hogy az érettségi előtt még egyszer emlékeztessük a fiatalokat: óvjuk saját magunkat, ugyanakkor mindenkit, aki részt vesz a közlekedésben! – fogalmazott Milica Zarić.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Mivel a közlekedésben részt vevők veszélyeztetett kategóriájába főleg a 15–30 éves fiatalok tartoznak, a kampány célja, hogy nyomatékosítsa a fiatalok előtt az egymásra való odafigyelés és biztonságos közlekedés fontosságát. A közösségi oldalakon végzett tevékenységek szerves részét képezik a kampánynak, de a hangsúly továbbra is a diákokkal folytatott közvetlen beszélgetésen van.

Mirko Koković, aki a Közlekedésbiztonsági Ügynökség képviselőjeként részletesen elmagyarázta a kampány célját, aggasztó adatokat közölt, és egyúttal rámutatott arra, hogyan javítható a jelenlegi kedvezőtlen helyzet.

− Az Autó nélkül az érettségire kampály keretében ma a verbászi és szenttamási középiskolában két személygépkocsi-szimulátor segítségével a diákok láthatták, pontosan mi történik, ha nem kapcsoljuk be a biztonsági övet. Szeretnénk gyakorlati példákon bemutatni a fiataloknak, hogy mennyire praktikus az öv, és milyen jelentős szerepe van/lehet a közlekedési balesetek következményeinek megelőzésében. Baleset következtében ugyanis az öv a kocsiban elöl ülők életét 50, a hátsó ülésen ülőkét pedig 25 százalékban mentette meg, a sérülések száma pedig 20–30 százalékban csökkent. Közlekedési baleset esetén a biztonsági öv helyes használata megakadályozza azt is, hogy az utas és a sofőr kiessen a járműből, ami a legtöbb esetben ugyancsak végzetes lehet – magyarázta Koković.

Hozzátette, a múlt század ’60-as évei óta alkalmazott biztonsági öv szerepéről órákon át lehetne beszélni, hiszen használata életet ment.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Koković elmondta azt is, hogy a 2021-ben Szerbiában történt balesetek során a járművek első ülésén ülők 80, míg a hátsó ülésen utazók mindössze 19 százaléka használta a biztonsági övet − vagyis minden ötödik utas −, ami hatalmas kockázatot jelent a közlekedésben részt vevők számára.

A baleset-megelőző szimulátor mellett két közlekedési balesetben súlyosan megsérült fiatal, Mijat Cerović és Milan Srdić tartott előadást a gimnazistáknak. A program célja az volt, hogy a hiteles, valósághű beszámolók által a diákok átérezzék, felismerjék, hogy a közlekedés veszélyes dolog. Ha nem tartják be a szabályokat, annak súlyos vagy akár végzetes következménye is lehet.