2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Hollandok a csúcson

A sík csütörtöki szakasz után a komoly szintkülönbségeket tartogató pénteki már lehetőséget nyitott a mezőny szétrázódására, és a nap során többen is tettek erre kísérletet. Az egyetlen szökevénycsoport viszont, amely tartósan képes volt ellógni, és a végsőkig az élen maradni, Koen Bouwman, Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Davide Formolo és Davide Villella ötöséből állt.

A hajrára közülük csak Villella szakadt le, a Jumbo-Visma pedig remek csapatmunkával szerezte meg a szakaszgyőzelmet, hiszen Dumoulin felvezetésének segítségével Bouwman érte el elsőként a célt, ezzel első részsikerét aratva egy háromhetes versenyen. Mivel Mollema ért be mögötte, kettős holland siker született, amire korábban még csak két szakasz során volt példa a Giro történetében.

Az összetett élmezőnyében nem történt változás, Juan Pedro López egy ötödik napot is a rózsaszín trikó viselőjeként kezdhet meg, miután fő legközelebbi üldözőivel együtt a peleton tagjaként ért célba. A spanyol napja viszont nem ment simán, egyszer kerékpárcserére is meg kellett állnia. A magyarok közül Valter Attila áll a legjobban, a napot a 15. helyen zárta, összetettben a 48.

Giro d’Italia, 7. szakasz (Diamante–Potenza, 196 km): Koen Bouwman 5:12:30 óra, Bauke Mollema +2, Davide Formolo +2, Tom Dumoulin +19 mp stb. Az összetett állása: Juan Pedro López 28:39:05 óra, Lennard Kämna +38, Rein Taanamäe +58 mp, Simon Yates +1:42, Mauri Vansevenant +1:47 p stb.

JAKOBSEN AZ ÉLRE ÁLLT

A Tour de Hongrie harmadik szakaszán szintén holland győzelem született a verseny egyik fő esélyesének tartott Fabio Jakobsen révén, aki a legjobban bírta a nyíregyházi mezőnyhajrát. Jakobsen ezzel összetettben is átvette a vezetést, ahol legjobb magyarként Dina Márton a 8. helyen áll. Egy esélyes viszont nem volt ott a pénteki rajtnál: a csütörtöki befutó tömegbalesetében részes Olav Kooij, aki az első szakaszon még a leggyorsabb volt, vádlisérülés miatt nem tudta folytatni a versenyt, és a baleset miatt lépett vissza honfitársa, Arvid de Kleijn is.

Tour de Hongrie, 3. szakasz (Sárospatak–Nyíregyháza, 154 km): 1. Fabio Jakobsen 3:25:55 óra, Rudy Barbier a. i., Sasha Weemaes a. i. stb. Az összetett állása: Jakobsen 11:59:41 óra, Jens Reynders +6, Barbier +8 mp stb.