2024. április 25., csütörtök
OLVASNIVALÓ

Májusi filmbimbózás

Május, az év ötödik hónapja a természet kibontakozásának, a virágnyílásnak a fő ideje. A régi magyar hagyományok leginkább pünkösd hava névvel illetik, de a kettősök hava, ikrek hava, ígéret hava vagy tavaszutó megnevezése is ismeretes. Valahol ez jellemző májusra a filmgyártásban is, mivel a legnagyobb filmszemlék után mindenki a vadiúj filmek bemutatására összpontosít.

Ami biztos, hogy a képregényfilmek, illetve a Marvel moziverzum hívei számára tökéletesen kezdődik ez a hónap, ugyanis május 5-én kezdik el a mozik vetíteni a legújabb, Doctor Strange 2 – az Őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) című filmet Benedict CumberbatchElizabeth Olsen, illetve Benedict Wong főszereplésével. A film cselekménye szerint Dr. Stephen Strange egy tiltott varázslatot használ, amely megnyitja a multiverzum kapuját, ezáltal önmaga alternatív változatait is szabadjára engedi. Ők azonban túl nagy fenyegetést jelentenek az emberiségre.

HBO Maxon május 1-jétől lehet megnézni a legutóbbi, Nincs idő meghalni (No Time To Die) című James Bond-filmet, de ami a legszebb az egészben, hogy vele együtt annak apropójára, hogy hatvan évvel ezelőtt készült el az első JB-film, a mozifilmsorozat többi epizódja is elérhető lesz ezen az internetes tartalomsugárzón.

Ugyanekkor kerül fel a tartalomsugárzóra Aracsi NorbertElfelejtett nemzedék című kisjátékfilmje, amely a második világháború sújtotta Magyarország végnapjaiban négy kiskatona sorsát mutatja be.

Május 12-én kezdik el a mozik vetíteni a Tűzgyújtó (Firestarter) című, Stephen King nagy sikerű lélektani-horrorregényének legújabb filmváltozatát. A filmben Andy McGee-t és kislányát, Charlie-t a „Bolt” ügynökei követik. Ez a kormányzati szerv kétes tudományos kutatással foglalkozik. Charlie különleges tulajdonságai érdekli őket, mivel úgy sejtik, hogy a lány pirokinézisre, vagyis elméje segítségével, távolról történő tűzkeltésre képes. Az ügynökség tagjai semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy a békés család nyugalmát megzavarva, a lányt saját céljaik elérésére használják fel. Amikor azonban túllőnek a célon, és megölik Andy-t, Charlie apját, a lány szabad utat enged képességeinek, és kegyetlen bosszút áll.

Ebben a hónapban lesz az Északi (The Northman) misztikus történelmi film premierje is. A film főhőse Amleth (Alexander Skarsgård) a férfivá válás szélén áll, amikor apját brutális módon meggyilkolja a nagybácsija, és elrabolja a fiú anyját. Két évtizeddel később Amleth már egy viking, aki szláv falvakat száll meg. Nem sokkal később találkozik egy látnoknővel, aki emlékezteti az ígéretére: mentse meg az anyját, ölje meg a nagybácsiját, és bosszulja meg az apját.

Május végére igazi ínyencfalat érkezik a múlt század nyolcvanas éveit visszasirató filmkedvelők számára, ugyanis 26-án kezdik el vetíteni a Top Gun Maverick című akciófilmet, Tony Scott 1986-os Top Gun filmjének folytatását. Maverick (Tom Cruise) mindig is csak repülni akart, így a harmincéves szolgálata alatt, ha bármiféle előléptetés elé került, mindig kitért előle, hogy ezáltal ne kelljen földi szolgálatot vállalnia. Legújabb felkérésénél egy csapat fiatal pilótanövendéket kellene kiképeznie egy különleges küldetésre, amit végül elvállal.

A felnőtt animációk kedvelői minden bizonnyal örülni fognak a Bob Burgerfalodája (The Bob’s Burgers Movie) című animációs sorozat filmváltozatának, amelyben Bob Flecher családias hangulatú hambifalatozójában újabb mókás esetek történnek.