2022. június 29., szerda
KALANDTÚRA

A Szűz tornya Leandros szigetén

Egy tenyérnyi szigeten a Boszporusz szorosban egy bizánci császár építtetett egy pici erődítményt egyszem leánya számára. Egy jósnő megjövendölte, hogy a hercegnőt a 18. születésnapja előtt egy kígyó halálra fogja marni. A császár, hogy ezt megelőzze, a palotája ablakával szembeni szigetre vitette leányát, amíg a veszély el nem múlik. Reggelente integettek egymásnak, gyakorta látogatta, de senki mást nem engedett a közelébe. Az apa a sorsdöntő születésnapra egy egzotikus gyümölcsökkel telepakolt kosarat vitt ajándékba a szigetre, hogy megünnepeljék a be nem vált jóslatot. De a szőlőfürtök között megbújt egy áspiskígyó, amely halálra marta a lányt.

A hercegnő halála
A hercegnő halála

A szűz hercegnő pont annak karjában halt meg, aki a leginkább óvta és féltette. E legenda alapján nevezték el a törökök az erődítményt Kiz kulesinek, azaz a Szűz tornyának.

A sziget építményei tudnának mesélni perzsa, görög, római, barbár, bizánci, oszmán és török történeteket. A történészek szerint Krisztus előtt 408-ban már állt építmény a stratégiai fontosságú szigeten. Az ezer pár száz négyzetméternyi terület a Fekete-tengert a Márvány-tengerrel összekötő, illetve Európát Ázsiától elválasztó Boszporusz tengerszorosban van, pár tíz méterre az ázsiai parttól. 1110-ben már kőtorony állt a szigeten. Comnenus bizánci császár építette. Az erődítmény a Boszporuszon átkelő hajók megadóztatására szolgált.

A torony este
A torony este

A torony és az európai part (Konstantinápoly) között egy vastag lánc volt kifeszítve, amely megakadályozta a hajók átkelését. Így minden vízi jármű kénytelen volt az alig száz méter széles vízi útvonalat igénybe venni az ázsiai part és a torony között, ahol nem volt nehéz feltartóztatni, majd megvámolni őket. Egy idő után a torony beleroppant a lánc súlyába. A kövek mintegy ezer éve a Boszporuszban pihennek, ma is láthatóak a pici szigetről. Később katonai parancsnokságot állomásoztattak a szigeten, idővel pedig őrtornyot emeltek rá, de volt karanténállomás is. Földrengések és tűzvészek rendszeresen kárt tettek benne. A ma is álló (világító)torony 1725-ben épült. Legutolsó felújítását az ezredforduló előtt végezték A világ nem elég című James Bond-film forgatása miatt. Azóta földszintjén étterem működik, emeletén kávézó, az öt emelet magas torony tetején pedig kilátó van.

Isztambul egyik legelitebb étterme
Isztambul egyik legelitebb étterme

Két és fél évezredes története folyamán számos legenda és pletyka született a szigettel és tornyával kapcsolatban. A 18 éves hercegnő története mellett még egy be nem teljesült sorsról is krónikálnak a helyiek. Ez a mese Hero és Leandros misztikus szerelméről szól.

Hero és Leandros története
Hero és Leandros története

Hero apáca volt a Boszporusz ázsiai oldalán egy zárdában. Egyik nap meglátott egy jó vágású fiatalembert, aki a túloldalról érkezett. Azonnal szerelembe estek. Innentől kezdve Leandros minden éjjel átúszta a szorost, hogy titokban szerelmével lehessen. Hero fáklyával jelezte az irányt. Hosszú idő után egy viharos éjjelen a fáklya lángját elfújta a szél, a hős szerelmes pedig a vízbe veszett. Reggel Hero megtalálta kedvese testét a szigetnél, és bánatában követte őt a halálba. Tragikus végzetű szerelmük helyét sokáig Leandros szigetének hívták.

A lánc máig megmaradt darabja
A lánc máig megmaradt darabja