2024. március 29., péntek

Ballagási cicomák

Mindenki azt szeretné, hogy az érettségi bál szép emlék maradna, egy korszak méltó lezárása

Az utóbbi időben több hazai újságcikkel is találkoztam, amelyek arról szóltak, hogy mekkora költségekkel jár a végzős diákok érettségi bálja. Ezek szerint a tudósítások szerint például a lányok esetében a terembérlés, a lábbeli, a ruha, a táska, a smink, a frizura és egyéb kiegészítők költsége 250 és 400 euró között mozog. A fiúk költsége értelemszerűen valamivel szerényebb. Mivel még elevenen él bennem a saját ballagásom emléke, némileg túlzónak éreztem a többnyire a fővárosra vonatkozó adatokat, ezért utánajártam, hogy nálunk, itt a Vajdaságban a szülők vajon mekkora felhajtást tudnak biztosítani a gyermekeiknek ebből az alkalomból. Ennek kiderítésére az adai Műszaki Iskola és a Zentai Gimnázium igazgatóival és néhány végzős diákjával beszélgettem el.

Először az adai Műszaki Iskolába látogattam, ahol bár a tanulók nagy része fiú, a lányokat sem feltétlenül a kirívó ruhák és sminkek érdeklik elsősorban. Az iskola igazgatónője, Gilice Hilda mérhetetlen büszkeséggel mesélte, hogy végzős tanulói minden évben, mellőzve a hivalkodó ruhakölteményeket, szerény, de annál szebb megjelenéssel képviselik iskolájukat.

– Az adai Műszaki Iskolának az idei évben 98 végzős tanulója van, négyéves és hároméves oktatási profilokon. Zömében fiúk, kevés lány diákunk van, ezáltal nálunk az egyenruha nem igazán vált hagyománnyá, mindenki abban ballag, amiben szeretne, és amiben jól érzi magát. Voltak olyan évek, amikor osztályon belül összebeszéltek a tanulók és egyforma színű ruhát választottak, de az idei évben ilyesmiről nincs tudomásom. A ballagást június 17-re tervezzük, azonban abban az esetben, ha valamelyik záróvizsga érettségi időpontját nem sikerül realizálni, akkor erre később kerül sor, 24-ig mindenképpen megtartjuk. Egyedüli középiskolaként szabadon határozhatjuk meg az időpontot, az utóbbi években a ballagást a sportcsarnokban szerveztük meg, idén ez felújítás miatt nem lehetséges. Így az adai általános iskola tornatermében vagy a színházteremben tartjuk majd az ünnepséget. A járványhelyzet beköszöntöttéig minden évben az iskola szervezte meg a végzős diákok bankettjét, a Covid évében és az ezt követő évben is a diákok szervezték meg önállóan, és ez így tökéletesen funkcionált is. Idén sem az iskola keretein belül kerül megszervezésre az érettségi bál, hanem a diákok szabadon dönthetnek arról, hogy hol és hogyan szeretnék megvalósítani. Véleményem szerint ez sokkal járhatóbb út, mert oly módon zajlik le az ünneplés, ahogyan azt ők szeretnék – magyarázta az igazgatónő.

Kovács Rebeka, az adai középiskola végzős tanulója úgy véli, a ballagás és az ezt követő érettségi bál egyszeri alkalom az életben, így fontosnak tartja, hogy minden tökéletesen és zökkenőmentesen történjen.

– Lányként nem annyira egyszerű, mint a fiútársaimnak. Tökéletes ruha, cipő, táska, smink, haj és köröm megválasztása vár ránk. Elképzelésem szerint egy egészen hosszú selyemruhára vágyom kék színben, hiszen ez az iskolánk színe. Emellett szeretnék találni hozzá egy kitűnő és egyben kényelmes magassarkú cipőt. Mint a diákparlament elnöke, sokat hozzá tudok tenni majd a ballagási műsor és a bankett megszervezéséhez. Szeretném, ha ez az alkalom gyönyörű lenne, mindenkinek szép emlék maradna, és jól szórakoznánk. Ami az anyagi részét illeti, nagyon változó. Lehet nagyon drága ruhában és tartozékokban lenni, de akár kevesebből is meg lehet úszni úgy, hogy minden passzoljon egymással. A szülők részéről a többségnek biztos nagy kiadás ez. Én személy szerint a saját pénzemből vásárolom meg a szükséges dolgokat, a sminkemet és a hajamat pedig egy nagyon jó barátomra bízom, akinek ez a szakmája.

Farkas Gábor szintén a Műszaki Iskola végzős diákja, ő sokkal könnyebben veszi a ballagással és érettségi bállal járó akadályokat.

– Igazság szerint nagyon furcsa érzések kavarognak bennem, egyfajta megkönnyebbülést érzek, egyrészt azért, mert befejeztem ezt a négy évet és lesz egy diploma és egy szakma a kezemben, másrészt viszont újabb félelmek merülnek fel bennem a továbbtanulás kapcsán, hogy milyen lesz a főiskolai élet. Ami a ruházatot és a külsőségeket illeti, mi, fiúk ezt sokkal lazábban vesszük, mint a lányok. Én személy szerint Szegeden vásároltam a számomra megfelelő nadrágot. Az érettségi bál kapcsán jobb szeretném, ha zenészeket hívnánk, mintsem DJ-t, de persze ez majd közös döntés alapján fog megszületni.

A másik iskola, ahol jártam, a Zentai Gimnázium volt, ahol jómagam is érettségiztem. Elsősorban tagadhatatlanul a kellemes emlékek húztak vissza szeretett iskolámba, másodsorban pedig szerettem volna felmérni, hogy a ballagási trendeket illetően mi minden változott meg az elmúlt évek során. Újházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője elmondta, hogy az iskolának jelenleg négy végzős osztálya van, egy szerb tagozat és három magyar.

– A gimnáziumnak idén 76 ballagó diákja lesz, a tanév befejezése és a ballagás több részből áll. A negyedikeseinknek május 27-én ér véget a tanítás, ezt követően pedig egy hét érettségi felkészítő szünet vár rájuk. Az érettségi dolgozatokat három példányban a tanév utolsó napján adják át a diákok. Az idén a ballagás először a gimnázium életében csütörtöki napon lesz, június 16-án, mégpedig helyhiány miatt, mert az összes zentai iskola erre az időszakra helyezte a ballagások dátumát. A műsort a színházterem helyett már jó néhány éve a Sportcsarnokban tartjuk, a férőhelyek száma miatt. A tanulók az érettségi báljukat pedig a Hotel Royal báltermében szervezik meg évről évre. A gimnázium dolgozói és tanárai a bankettra már meghívott vendégekként érkeznek – mondta az igazgatónő.

Szűcs Lili, a Zentai Gimnázium végzős diákja úgy véli, van némi versengés a lányok között, azonban szerinte mindenkiben meglesz az, ami miatt különbözik, és ami miatt épp olyan szép lesz, mint bárki más.

– Nekem személy szerint a ballagási ruhám varratva lesz, ami 90 euróba kerül és ez szerintem még az olcsóbb verzió. De úgy tudom, több helyen is van lehetőség részletfizetésre, ami nagy segítség a szülők részére. Az alkalmi smink biztosan ezer dinár felett van igénytől függően, a manikűr 1500 dinár körülire tehető, a frizurák árai is nagyon változóak, úgy gondolom, a 2000 dinárt is megközelíthetik. Természetesen a bankettre is szükség van ruhára és cipőre, az esti ruhák ára 4000–5000 dinár, én a két pár cipőmet, amit nappal és este fogok viselni, 8000 dinárért vásároltam meg.

Papp Dávid szintén a Zentai Gimnázium végzős diákja. Ő arról mesélt, hogy szerinte az öltözék költsége változó lehet, attól függ, ki mennyire szeretné megmutatni, hogy tud kiöltözni.

– A fiúk öltözete lényegesen költséghatékonyabb, én úgy tippelem, hogy 50 euróba beleférünk, akár egy öltönybe, akár egy nadrág-ing kombinációba. Cipője meg szerintem általában mindenkinek van otthon, amit fel tud venni egy ilyen alkalomra. A mi esetünkben annyira nem lényeges, hogy azt már látták-e rajtunk vagy sem, ezen a lányok jóval többet aggódnak. Szerencsére a hajunkkal sem kell foglalkozunk annyit, mint nekik, és a sminkre sem kell költenünk.

Izgalmakkal teli időszak ez a végzős diákok számára, óriási kihívások elé néznek az egyetemi éveiket tekintve, egy sokkal önállóbb élet vár rájuk, ahol szükség lesz az elmúlt négy évben szerzett tudásra és talpraesettségre egyaránt. A négy év alatt szerzett emlékek és barátságok természetesen a jövőben is elkísérik őket, azzal, hogy újakat szereznek majd melléjük. Az ünneplésre valóban okuk van, hiszen lezárul egy korszak az életükben és kezdetét veszi egy új.

Ami az anyagi részét illeti, biztosan nem mindenki tudja tartani a lépést a trendekkel, azonban a szülők is kétségkívül arra törekednek, hogy ez egy emlékezetes pillanat legyen gyermekük életében. A külcsín valóban nem a legfontosabb, ezért úgy gondolom, hogy ruhától és kiegészítőktől függetlenül minden szülő számára saját gyermeke lesz a legpompázatosabb.

Nyitókép: Zentán a tanulók az érettségi báljukat a Hotel Royal báltermében szervezik meg (Fotó: Gergely Árpád)