2024. április 25., csütörtök

Egekbe szökkenő lakbérek

Újvidéken a lakásárak és a bérleti díjak is folyamatosan növekednek, Szabadkán egyelőre csak a négyzetméterek kerülnek többe

Meglehetősen kellemetlen hírnek számít, amikor egy albérlővel közli a lakás kiadója, hogy a következő hónaptól kezdve már nem a megszokott áron, hanem annál több pénzért folytathatja a lakásnak a bérlését. Márpedig efféle helyzetekkel nem egyszer találkozhattak az albérlők az elmúlt években, csak a pandémia szabott határt kis időre 2020-ban a bérleti díjaknak, előtte, majd utána is azzal találhatták szembe magukat a bérlők, hogy az ár folyamatosan növekszik, s másik lakás után sem érdemes igazán kutatni, mert egyrészt nehezen lehet olyat találni, amelyik megfelel az igényeknek, ha pedig akad is ilyen, biztosan még borsosabb áron kínálják, mint azt, amelyikben a lakó éppen tartózkodik. Ha beleszámítjuk a gyakran kért letéti díjat, az ügynökségnek fizetett esetleges részesedés és a költözés költségeit is, akkor már egészen könnyen eljut az ember ahhoz a ponthoz, melyen kimondja: egyáltalán nem éri meg költözni.

HA OLCSÓ, VAN VALAMI „BIBI”

A lakáskereséssel kapcsolatos tapasztalatokról folytatott beszélgetésünk során Raffai Ingrid képzőművész – aki Újvidéken él és jelenleg műteremként is használható lakást, üzleti célú ingatlant keres, szeptemberben pedig lakás után kutatott – elmondta, azt vette észre, hogy nem megfelelő a kínálat, nehéz találni valamit, pedig a hirdetőoldalakat, a lakáskiadással foglalkozó Facebook-csoportokat is követi. Mint mondta, szeptemberben öt számot hívott fel, egy számon jelentkeztek, de ott is kiadták már tíz perccel a hívása előtt az ingatlant. Mint mondta, ennek egyik oka nyilván az egyetemi hallgatók érkezése Újvidékre ebben az időszakban, indul az első szemeszter, nagyobb az érdeklődés a kiadó lakások iránt. Az árak nagyon felszöktek az utóbbi hónapokban, kis, 18–25 négyzetméteres lakásokért is elkérnek havonta 250–300 eurót, szóval eléggé nehéz megfizethető opcióra bukkanni. Az árak nem igazán különböznek, akár a központban van a lakás, akár valamelyik távolabbi városnegyedben, szerinte indokolatlanul sokat elkérnek a főbérlők, tulajdonosok. Mint mondta, a keresgélés folyamatos, de már mindenféle lakást látott, olyat is, amilyenbe sohasem költözne be, mégis magas áron kínálták. Most éppen egy központi, ötven négyzetméteres lakást talált, melynek csak 150 euró lenne a bérleti díja, már kíváncsi rá, hol lesz a „bibi”, mondta el Ingrid.

Növekedett az elmúlt években az érdeklődés a lakások iránt az Újtelepen (Fotó: Ótos András)

Növekedett az elmúlt években az érdeklődés a lakások iránt az Újtelepen (Fotó: Ótos András)

A SZÉP LAKÁS GYORSAN ELKEL

Gubik Szintia közgazdász jelenleg a számítástechnika területén dolgozik Belgrádban, Újvidéken él, két éve keresett intenzíven lakást a városban, az volt a feltétele, hogy a központhoz közel legyen, a Felszabadulás sugárút és a Grbavica környéke is szóba jöhetett. Mint lapunknak elmondta, már akkor is észre lehetett venni, hogy nincsenek nagyobb különbségek az árak között annak alapján, hol helyezkedik el az ingatlan. Korábban ingatlan-ügynökségben is dolgozott, ezért némi tapasztalattal állt neki a lakások felkutatásának. Az árak növekedtek, eleinte 200 euróban szabta meg a felső határt, de csakhamar rájött, hogy 250 euróra is szükség lesz, másfél szobás lakásokat már csak ennyiért lehetett találni, persze ebbe az összegbe még nincsenek beleszámítva a rezsiköltségek. Észrevette azt is, hogy minél újabb egy lakás, annál könnyebben kiadják, még magasabb áron is, ugyanez vonatkozik a frissen felújítottakra. Manapság még magasabbak az árak, akár 350 euróba is belekerülhet Újvidéken havonta egy szép másfél szobás lakás bérlése, osztotta meg velünk tapasztalatait. Szerinte ennek az egyik oka az, hogy elég sokan dolgoznak az IT-szektorban, Belgrádban is, viszont Újvidéket választják lakóhelyül, ahol a költségek mégis alacsonyabbak, a lakásköltségeken viszont kevésbé spórolnak. Ma már a Telepen is belekerül annyiba egy szép, jól felszerelt és berendezett lakás, mint a központhoz közel, tette hozzá, míg korábban nem ez volt a helyzet.

AZ SEM BAJ, HA NINCS LIFT

Manapság azt, hogy mennyibe kerül egy lakás havi bérlete, elsősorban annak felszereltsége, berendezése határozza meg, tudtuk meg Oroszi Gabriella újvidéki ingatlanközvetítőtől, aki azt is elmondta, hogy az új épületekben található lakások bérleti díja magasabb is lehet, ami azzal magyarázható, hogy maguk a bútorok, gépek is újabbak a lakásban. A bérlet magasságát az is meghatározza, hogy hanyadik emeleten található az ingatlan, hogy van-e lift az épületben, s természetesen az is szerepet játszik továbbra is, hogy a város melyik részében található, ezek mind-mind befolyásolhatják, hogy mennyit kérhet el a tulajdonos az albérlőtől. Növekedett az elmúlt években az érdeklődés a lakások iránt az Újtelepen, a Telepen, a Heréskertben is, ezért természetesen az új trendek maguk után vonták a bérleti díjaknak, de – lakásvásárlás esetében – a négyzetméterenkénti áraknak a kiegyenlítődését is. Oroszi közölte, sok évvel korábban az emberek nagy része hallani sem akart távolabbi városnegyedekben található lakásokról, ma már ez nem így van, bővült a város, fejlődött az infrastruktúra, jó az összeköttetés. Éppen most adott ki egy újtelepi, negyedik emeleti lakást olyan épületben, amelyikben nincs lift, mégis nagy volt iránta az érdeklődés, a kiadás után is sokan hívták még fel a kérdéssel: szabad-e a lakás. Sokat elmond ez a piaci körülmények átalakulásáról, értékelte az ingatlanügynök.

Illusztráció

Akár 350 euróba is belekerülhet Újvidéken havonta egy szép másfél szobás lakás bérlése (Fotó: Ótos András)

NE VÁRJUNK NAGY ÁRZUHANÁSOKRA

Az elmúlt években jelentősen növekedtek a lakásárak, az elmúlt hónapokban pedig további növekedés állt be, az építők ezt azzal indokolják, hogy drágultak az alapanyagok, az üzemanyag is. Oroszi szerint ez ugyan igaz, de nem ez az egyetlen oka az áremelkedésnek, nagy a kereslet, nincs elegendő jó lakás a kínálatban. Arra a kérdésre, meddig fog szerinte tartani az ingatlanárak növekedése, elmondta, időben ezt nehéz meghatározni, annyi bizonyos, hogy ameddig lesz vevő, érdeklődés a lakások iránt, addig tovább növekednek az árak, amikor pedig a potenciális vevők száma csökken, esetleg sokan úgy döntenek, hogy várnak a vétellel, lesz egy kisebb visszaesés, az ingatlanközvetítő azonban nem számít ekkor sem nagyobb árzuhanásra. Legfeljebb egy 5–10 százalékos csökkenés jöhet, biztosan nem lesz 20, 30, vagy 50 százalékos módosulás. Ma a Felszabadulás sugárúton egy új építésű garzon négyzetmétere 2500 eurón felül alakul, az idősebb épületek esetében 2000 euró körüli árakat láthatnak, itt sincs olyan óriási különbség, számolt be a piaci trendekről Oroszi Gabriella.

Újvidéken nagy a kereslet, nincs elegendő jó lakás a kínálatban (Fotó: Ótos András)

Újvidéken nagy a kereslet, nincs elegendő jó lakás a kínálatban (Fotó: Ótos András)

STAGNÁLÓ LAKBÉR, NÖVEKVŐ LAKÁSÁR

Míg Újvidéken jelentősen növekedtek, Szabadkán a bérleti díjak stagnáltak az elmúlt időszakban. Szügyi Rezső szabadkai ingatlanközvetítő elmondta, hogy nagyon nagy változások nem történtek, a lakbért itt is a lakás felszereltsége határozza meg elsősorban, egy újonnan épített vagy felújított és bebútorozott, kis rezsivel rendelkező lakás nagyon kelendőnek számít. A legkönnyebben a másfél szobás lakásokat lehet kiadni, ezekben van egy nappali-konyha-ebédlő és egy különálló hálószoba. Negyven négyzetméter körüli ingatlanokról beszélünk. Az újabb épületekben, amelyeknek jó szigetelésük van, a fűtésszámla havonta kétezer dinár körül alakul, egy ilyen másfél szobás lakás havi bérleti díja 250 euró körül van. Nincs befektetés, nincs mit felújítani, a lakó beköltözik, s élvezi az új lakásnak a kényelmét, ez magyarázza a magasabb díjszabást, mutatott rá Szügyi. Ha a központhoz közelebb helyezkedik el, akkor nagyobb valószínűséggel lesz 250 euró magasságában a lakbér, ha távolabb található, lehet kicsivel olcsóbb is.

Szabadkán a legkönnyebben a másfél szobás lakásokat lehet kiadni (Fotó: Molnár Edvárd)

Szabadkán a legkönnyebben a másfél szobás lakásokat lehet kiadni (Fotó: Molnár Edvárd)

Ami az eladásra váró lakások árait illeti, negyedévente emelkednek, nagy változások álltak be a szabadkai ingatlanpiacon is. Másfél évvel ezelőtt még úgy tűnt, Szabadkán nem szárnyalják túl az árak a négyzetméterenkénti ezer eurót, ám nem így történt, ma már 1200–1300 eurós árakkal is gyakran találkozunk. Nagy különbség van azért továbbra is a régi, felújítatlan épületek és az újabbak között. Minél kevésbé elhanyagolt az épület, amelyben a lakás található, annál magasabb áron értékesíthető vagy kiadható az ingatlan. A felújítás sokba kerül, így magától értetődően nem lehet annyit kérni rossz lakásért, mint teljesen felújított vagy új ingatlanért, mondta el Szügyi Rezső.

SZÁZ EURÓ KÖRÜL

Kollégáktól tudjuk: Zentán az utóbbi években valamelyest növekedtek a lakásbérlés díjai, manapság 80–120 eurót kell havonta fizetnie annak, aki egy egy–másfél szobás ingatlant szemel ki. Az árat, persze, ahogyan másutt is, nagyban meghatározza, hogy a lakás milyen állapotban van, milyen a felszereltsége, s mekkora fűtésszámlára számíthat az érdeklődő a hideg hónapok alatt.