2022. július 1., péntek

Svájcban népszavazást tartottak egyebek között a szervadományozásról

A svájciak vasárnap szavaztak egyebek között arról a javaslatról, amely a szervfelajánlás növelését célozza.

A szervadományozásról szóló előterjesztést a népszavazáson a voksok 60,2 százalékával fogadták el. A referendumon voksoltak még a Frontex finanszírozásáról és a filmtörvényről (lex Netflix) is.

A szervadományozást a Franciaországban alkalmazott, feltételezett beleegyezésen alapuló modellre kívánják átalakítani, amelyet egyesek etikai problémaként ítélnek el. A jövőben minden svájci potenciális szervdonornak számít, hacsak még életében tett egyértelmű nyilatkozatával nem vonta meg beleegyezését.

Az elmúlt öt évben a több, mint 8,6 millió lakosú Svájcban évente átlagosan 450 ember kapott egy, vagy több szervet elhunyt személytől. De 2021 végére több mint 1400-an voltak várólistán.

A Swisstransplant nemzeti alapítvány adatai szerint tavaly 72 ember halt meg, miközben donorra várt.

A reform, amelyet a szövetségi kormány és a parlament támogat, azt irányozza elő, hogy a svájci állampolgárok agyhalál esetén donornak minősülnek, kivéve, ha életük során ellenkezésüket fejezték ki, bejegyezve egy szövetségi nyilvántartásban vagy hozzátartozóik értesítésével.

Az adományozás orvosi feltételei ugyanazok lesznek, mint jelenleg: csakis azok adományozhatják szerveiket, akik a kórház intenzív osztályán halnak meg, és a halált „két orvosnak egyértelműen meg kell erősítenie".

Néhányan ellenzik a reformot, és elegendő aláírást gyűjtöttek össze a népszavazás kiírásához. A népszavazási bizottság, amelynek társelnöke egy ápoló és egy orvos, úgy véli, hogy a reform sérti az egyének önrendelkezési jogát és testi épségét.

A népszavazáson döntöttek arról is, hogy támogatják-e a svájci parlament döntését, miszerint az alpesi ország növelné az anyagi támogatást az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek, azaz a Frontexnek, és hogy támogatják-e a szintén parlamenti döntést arról, hogy minden külföldi szórakoztatóipari online szolgáltatónak, köztük a Netflixnek is, kötelezően beruházást kell eszközölnie a svájci filmiparban, illetve kínálatuk 30 százalékát európai filmeknek, vagy sorozatoknak kell alkotniuk.

A vasárnap a kora esti órákban nyilvánosságra hozott eredmények szerint Frontex anyagi támogatásának növelését a voksolók 71,48 százalékának igenlő szavazatával fogadták el. A külföldi szórakoztatóipari online szolgáltatók kötelező beruházásaira vonatkozó előterjesztést pedig a szavazók 58,42 százaléka támogatta.