2024. április 25., csütörtök

Vučić: Az én hibám, mert fékezni akartuk az inflációt

– Az én hibám, mert fékezni akartuk az inflációt; heti rendszerességgel foglalkozunk a gázolaj és a benzin árával. Bűnös vagyok, mert könyörögtem a kormánynak, hogy 20 százalékkal kevesebb jövedéki bevétellel álljon meg az infláció. Számunkra az kőolaj kulcsfontosságú bevétel, mert csak az áramból van veszteségünk. Lehetetlen fenntartani a rendszert és az államot, ha nem kapunk egy kis pénzt. Tévedtem, amikor azt mondtam Anának és Sinišának, a szakértőkre hallgatva, hogy csökkentsék a jövedéki részünket, és most már nem is tudjuk visszaadni. Havonta 36 millió eurót veszítünk. Számolják ki, hogy 12 hónap alatt az mennyi, és meg lesznek a számok. Ez minden, azért, hogy alacsonyabb árat fizessünk az üzemanyagért. Egyesek azt mondják, hogy más országokban alacsonyabb az üzemanyag jövedéki adója. Igen, de az áram ára lényegesen magasabb. Ez elviselhetetlen, már 10 éve drágulnia kellett volna az áramnak, és nem társadalmi kategóriaként tartani, mert nem fogom növelni az inflációt. Most ki kell tartanunk valahogy, mert nem fogok adót kivetni az emberekre, akik nem bűnösek és nem is tartoznak – mutatott rá Aleksandar Vučić köztársasági elnök a Pink Televízió műsorában.

Ugyanakkor utalt Branislav Nedimović agrárminiszter ma reggeli nyilatkozatára is, miszerint lesznek bizonyos élelmiszerek exportra is.

– Egész délelőtt dühös vagyok Nedimovićra, ki akartam ugrani az ablakon a kijelentései miatt, miszerint nincs gond és mindent exportálunk – nyilatkozta az államfő.