2024. április 24., szerda

A Fiat munkásai az állam védelmét kérik

Vagy külföldre mennek dolgozni, vagy végkielégítéssel távozhatnak – állította őket válaszút elé a Fiat Chrysler Automotive

A kragujevaci Fiat autógyár több száz munkása zárta le pénteken a gyár bejáratát. Így tiltakoztak a várható tömeges elbocsájtások ellen, s egyben kérték a vállalat kisebbségi (egyharmados) tulajdonosát, az államot, hogy álljon ki mellettük. Amíg a munkások a gyár kapujában tüntettek, a szakszervezeti képviselők Belgrádban tárgyaltak a kormány képviselőivel. A gyár vezetősége, a szakszervezetek képviselői és Darija Kisić Tepavčević munkaügyi és szociális védelmi miniszter e tárgyaláson abban állapodtak meg, hogy nyolc napon belül minden nézeteltérésre okot adó részletet tisztáznak.

Azzal egy időben, hogy az autókiállítás csütörtöki megnyitóján Aleksandar Vučić államfő arról számolt be, hogy a Stellantis vállalat hamarosan megkezdi az új elektromos autók gyártását, a kragujevaci Fiat Chrysler Automotive a munkásait választás elé állította: vagy külföldre mennek dolgozni a vállalat szlovák, lengyel, olasz vagy német üzemének egyikébe, vagy műszaki feleslegként, végkielégítéssel távozhatnak. A gyártást az új modell előkészítése miatt ugyanis 2 évre befagyasztják.

A Stellantis igazgatósága (amelynek keretében működik az olasz Fiat Chrysler Automotive), ezt a döntést a munkások továbbképzésével, a munkafolyamat korszerűsítésével és a teljesítmény fokozásával magyarázta.

A munkások úgy érzik, az állam védelmére van szükségük ebben a helyzetben, így arra kérik az államvezetést, mint a gyár kisebbségi tulajdonosát, hogy az új modell gyártásának kezdetéig kínáljon fel nekik szociális programot. Aggodalmuk abból fakad, hogy csupán egy papírt kaptak arról, mekkora fizetést és milyen bónuszt várhatnak a külföldi munkavégzés során. Lefényképezték ezt a papírt, és eljuttatták a médiának. Eszerint azok, akik Szlovákiába és Lengyelországba mennének, 800–850 eurós bérre számíthatnának, az út előtt 6000 eurós, két év utáni visszatérésükkor pedig 11 ezer eurós bónuszt kapnának. Azok, akik Olaszországot és Németországot választanák 1400, illetve 1900 eurós havi bérre számíthatnának, azzal, hogy utazásuk előtt 1000, visszatérésükkor 1500, illetve 2000 eurós bónuszra számíthatnának. A szállás- és más költségeket maguk állják. A szakszervezet szerint, annak, aki nem tart ki a külföldi munkahelyen, vissza kell fizetnie a bónuszt.

Azt nem tudni, hogy azok, akik nem akarnak külföldre menni, mekkora végkielégítést kapnak, csupán annyit tudni, hogy 12 munkaév után (a Fiat ugyanis ennyi ideje van jelen a šumadijai városban) 4000 euró jár.