2024. április 23., kedd

Zéró toleranciát!

A családon belüli erőszak negatív hatásairól tárgyaltak a szakemberek Újvidéken

Mindenkinek joga van a családi nyugalomra és arra a biztonságra, amelyet a társadalom sejtje nyújthat a számára – hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet a család nemzetközi napja alkalmából szerveztett meg a rendőrség szakcsoportja és a HAJR egyesület.

Az újvidéki Városi Képviselőház tárgyalótermében megtartott tribünön a nyugodt családi légkör jelentőségére, illetve a családon belüli erőszak romboló hatására hívták fel a figyelmet. A péntek késő délutáni tanácskozást Slobodan Stefanović színész vezette. A rendőrség szakemberei mellett pszichológusok, szociális munkások, jogászok és ügyészek elemezték a vajdasági helyzetet, de különböző érdekvédelmi egyesületek képviselői is felszólaltak. Az eseményen jelen volt dr. Zoran Pavlović tartományi jogvédő is, aki zéró toleranciára szólította fel a lakosokat.

A társadalmi felelősségvállalás jelentőségére Hajrija Ramand, a HAJR egyesület elnöke hívta fel a figyelmet, aki maga is 27 évig családon belüli erőszak áldozata volt. Nagyon fontos, hogy a családon belüli erőszak ellen együttes erővel lépjünk fel: a tribünnel, és az ehhez hasonló rendezvényekkel arra szeretnénk felhívni a lakosok figyelmét, hogy jelentsék a családi erőszakot az illetékes szerveknek. A rendőrségnek ugyanis a legutóbbi törvénymódosítás lehetővé tette, hogy alapos gyanú esetén is közbeavatkozzon a családon belüli nézeteltérésekbe – hangsúlyozta Boban Pavlović, a rendőrség szakcsoportjának elnöke.

A család jólétének jelentőségére május 15-én hívják fel a figyelmet világszerte. A nemzetközi napot 1994-ben nyilvánította ki az Egyesült Nemzetek Szervezete: a kezdeményezés a figyelmet a családra, a „társadalom legfontosabb intézményére” irányítja.

A tanácskozásról bővebben a hétfői nyomtatott lapunkban számolunk be.