2024. április 19., péntek

Frissítik a faállományt

A Városi Kertészet Közvállalat munkatársai az elkövetkező időszakban az évek során elöregedett, a klimatikus változások és mechanikai sérülések miatt megbetegedett fákat eltávolítják, majd újakat ültetnek helyükbe. A város több pontján találtak olyan fákat, amelyek állapotuknál fogva veszélyt jelenthetnek a polgárok és vagyontárgyaik (értsd: gépkocsijaik) biztonságára nézve, ezért ezeket is kivágják majd. A rossz állapotban lévő fák helyére az ősz folyamán új, egészséges facsemetéket ültetnek.

Danijela Andrić, a Városi Kertészet Közvállalat igazgató-helyettese elmondta, hogy a fákat a vállalat szakemberei naponta ellenőrzik, ennek köszönhetően sikerült egy átfogó képet alkotni azok állapotáról.

– A terepről érkező információk alapján összeállítottuk az elöregedett, a klimatikus változások és mechanikai sérülések miatt beteg fáknak a listáját. A városi zöldesítési tanáccsal való egyeztetést követően megállapodtunk abban, hogy ezeknek a fáknak a helyébe újakat ültetünk – mondta Andrić.

Hozzátette, a munkálatok a városközpontban kezdődnek, majd a Podbara városrészben, a Népjóléti Központ közelében, a Limán, az Újtelep, a Heréskert városrészekben és Péterváradon folytatódnak.

– A fák öregszenek, megvan a várható életkoruk. Városi környezetben a számos negatív hatás miatt ez az életkor sokkal rövidebb, mint a természetben. A fák több fejlődési szakaszon mennek keresztül és a fiatal, majd érett kort követően elérkeznek az öregkorhoz, ilyenkor nagyobb odafigyelést igényelnek annak érdekében, hogy minél tovább egészségesek maradhassanak. Lombtrágyázással, öntözéssel és más intézkedésekkel meghosszabbítható az életük. Ennek ellenére minden évben találunk olyan fákat, amelyeknek biológiai potenciáljuk az évek és a betegségek miatt lecsökkent. Azokat a fákat, amelyek egy erősebb széllökést, vagy vihart követően kidőlhetnek, el kell távolítani – hangsúlyozta Andrić.