2024. március 29., péntek

Őshonos fák és cserjék

Több mint hatszáz facsemetét ültettek

Még 2021-ben az SBB Alapítvány fásítás, erdősítés céljából hirdetett pályázatot. Ezen a pályázaton a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület is részt vett, így nemrégiben sikerült is kivitelezni a faültetést. Az akcióról az egyesület titkára, Sihelnik József nyilatkozott, aki végig koordinálta az őshonos fafajok ültetésének minden mozzanatát.

– Az SBB Alapítvány által meghirdetett pályázat lényege az volt, hogy minél nagyobb egybefüggő területet tudjunk fákkal beültetni, mégpedig lakott területen kívül eső parcellákat. A nyertes pályázók nem anyagi juttatásban részesültek, hanem igényeik szerint megfelelő mennyiségű facsemetét kaptak. Mivel a pályázat két körből állt, így mi mindkét körben nyertünk, a környékben egyedüliként. Két parcellát jelöltünk meg erre a célra, melyet Topolya község a rendelkezésünkre bocsátott: egy 0,3 hektáros területet a Zentai út mentén, valamint a Zentai és a Becsei út között, a szántóföldek között egy 0,5 hektáros területet.

Maga a fásítási akció még az elmúlt év végén megkezdődött. Mivel a pályázati eljárás időigényes volt, és a facsemeték beszerzése sem volt teljesen zökkenőmentes, így ezt az akciót csupán április végén sikerült teljes egészében befejezni.

– Mivel nem volt meghatározva a pályázatban, hogy milyen fafajokat kapunk, így éltünk azzal a lehetőséggel, hogy őshonos fafajokat kértünk, amivel a pályázat kiírói teljes mértékben egyetértettek, és maximálisan mindent megtettek annak érdekében, hogy ezen igényeinknek eleget tegyenek. A nagyobbik parcellán még az elmúlt év végén elkezdődött a fák telepítése. Kocsányos tölgyek, fehérnyár-csemeték, illetve nagylevelű hárs és ezüst hárs került a talajba. A kisebbik parcellára keskenylevelű kőrisek érkeztek, de mennyiségben nem lett volna elég ahhoz, hogy beültessük a területet, ezért úgy döntöttünk, hogy megvárjuk azokat a facsemetéket, amelyeket nehezebb volt beszerezni. Száz darab kislevelű hársat és feketenyár-csemetéket terveztünk még erre a parcellára, ám a fekete nyarat, ami vidékünkön őshonos, sajnos már szinte lehetetlen beszerezni, így ezek a csemeték Hollandiából érkeztek. Az időjárás viszontagságai azonban késleltették a fák felszedését, így ezek leszállítása már márciusra tolódott, az elültetésük pedig április elején és közepén zajlott.

Pályázat útján összesen hatszáz facsemete került elültetésre, ám Sihelnik József hozzáfűzte, hogy a december elején Topolya község önkormányzata által szervezett faültetési akcióban kimaradt kocsányostölgy-csemeték is helyet kaptak ezeken a parcellákon. A tél folyamán jelentős volt a vadak által okozott kár, főleg a tölgycsemeték esetében, így, mondhatni, kapóra jöttek a kocsányos tölgyek.

Nemcsak fákat, hanem cserjéket is ültettek az akció keretén belül, mint például fekete bodza, csíkos kecskerágó, vadrózsa, fagyal, veresgyűrű som, valamint tervben van még közönséges mogyoró ültetése is. Ez azt jelenti, hogy végül több mint hétszáz fa és cserje került a talajba, amelyek mind őshonos fajok példányai.

A növények fejlődése beindult, és a további fejlődés érdekében az egyesület tagjai szükség szerint végzik a fák és cserjék öntözését, melyek idővel olyan fajokat fognak majd magukhoz vonzani, amelyek kötődtek és kötődnek az őshonos fajokhoz.