2024. április 18., csütörtök
AMIRŐL A CSÁRSI BESZÉL

Százötven euró parkolásért

Külföldre is utánunk küldik a ki nem fizetett parkolásért járó büntetést

Az egyik magyarkanizsai polgár meglepetéssel tapasztalta, hogy egy belgrádi ügyvédi iroda végrehajtás terhe mellett felszólította, hogy fizessen be az ügyvédi iroda folyószámlájára 17 053,54 dinárt, közel 150 eurót a Szegeden elmulasztott parkolási díj miatt. Az ügyvédi irodát a tartozás behajtására a Szegedi Közlekedési Kft. bízta meg.

Az érintett személy kikérte az egyik népszerű közösségi oldal látogatóinak a véleményét. Ezekből a mazsoláztunk:

„Sajnos a végrehajtók nagyon borsos áron küldik a felszólítást. De felvetődik a kérdés: honnan nekik a pontos cím? Hiszen csak a rendszám volt megadva! A rendőrség közreműködésével? No, ha ez egynél beválik, a többiek sem ússzák meg.”

„A szerb és magyar hatóság már egy ideje együttműködik, bármilyen büntetést kiküldenek Magyarországról is. Ha valakinek a hajtási jogosítványát bevonják, azt is tudják.”

„Teljesen mindegy, hogy ez Magyarország, Ausztria vagy Németország. A rendszerben megnézik, kinek a nevén van az autó, és annak címezik a büntetést. Az EU átküldi a büntetéseket Szerbiába, legyen az parkolás, gyorshajtás stb. Hogy miért ügyvéden keresztül?

Már egy ideje együttműködik a szerb és magyar hatóság. Bármit le tudnak kérni. Sajnos nagyon nagy joguk van a parkolótársaságoknak.”

„Na, ez nem éppen így működik. Keressen ügyvédet, nem biztos, hogy ezt az eljárást nem pernek kell-e megelőznie. Itt több nemzetközi jogi kérdés is felmerül. Az egyetlen okos dolog meghatalmazni egy ügyvédet, mert ezen az összegen kívül még egyéb költséget is kiróhatnak az eljárás alatt, feltornázzák az összeget az égig. Ezek a cégek nagyon pénzéhesek.

Nincs szerintem még ilyen fajta reciprocitás a két ország között, ugyanis Szerbia nem EU-tagállam.”

„Rászámolták az ügyvédi díjat, fordítás, ilyen-olyan illetéket. Én nem kaptam Szerbiában, csak Magyarországon. 8000 Ft a végén 95 000 lett (250 euró)!”

„Kérdés, hogy van-e joguk behajtani?”

„Van joguk behajtani. Én is így jártam, nekem volt parkolójegyem, de nem jó helyen lukasztottam ki.”

Az ügyben volt, aki röviden azt tanácsolta: „Fizesd ki, és nyugodt vagy!”

Mások az ellenkezőjét ajánlják: „Nem kell kifizetni! Nincs bizonyíték, hogy te voltál. A képeken csak az autó van. Én is jártam már így, csak bíróságra került az ügy. Nem tudod, ki volt, és ennyi. Egy forintot se fizettem, lezárták az ügyet.”

Ellenvélemény: „Magyarországon objektív felelősség van, mindegy, ki vezeti az autót, vagy ki parkol vele, a tulajt büntetik meg.”

„Be kell menni a szegedi irodájukba, és akkor a belgrádi ügyvéd költsége törlődik. Itt majd adnak csekket, hogy befizesd. A Deák Ferenc utcában vannak.”

Egy szó, mint száz, a többség azt ajánlja a kanizsai illetőnek, hogy fizesse ki a parkolási büntetést, nehogy még jobban feltornázzák az összeget. Az eset tanulsága mindenesetre egyértelmű: ne mulasszuk el a parkolási díj kifizetését külföldön, mert utánunk küldik a büntetést kamatostul!