2024. március 28., csütörtök

Reklám a termelőknek

Magyarkanizsa községben táblákon hirdetik a gazdaságok termékeit

Magyarkanizsa önkormányzata sikeresen pályázott vissza nem terítendő támogatásra a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárságnál, melynek köszönhetően több mint félmillió dinár értékben reklámtáblákat készíttettek azon községbeli gazdák számára, akik helyi termékeket állítanak elő. Összesen 42 tábla készült, melyeket a települések bejáratánál vagy központjában helyeztek el.

Csütörtök reggel a magyarkanizsai kommunális szolgáltató közvállalat a piactérnél is kihelyezett egy ilyen táblát, ezzel is segítve a termelőket az értékesítésben. Szalkai Nemes Valéria, a magyarkanizsai önkormányzat mezőgazdasági tanácsosa elmondta, hogy ezzel a termelőket szeretnék reklámozni.

– A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság tavaly év végén kiírt egy pályázatot, amellyel vissza nem térítendő támogatást kívánt nyújtani azon önkormányzatok számára, amelyek szeretnék saját termelőiket előnybe hozni és reklámozni. Mi is úgy gondoltuk, hogy ebbe érdemes belevágni, hiszen a megkérdezett termelőink egy része nagyon jól fogadta az ötletet. Olyan bejegyzett gazdaságok vehettek részt a projektben, amelyek saját kész- vagy félkész termékeiket árulják otthonról, háztól. 540 ezer dinár értékben 42 táblát készíttettünk el egy zombori vállalattal. A 42 tábla közül 9 nagy méretű, és ezeket hat település bejáratánál vagy központjában helyezünk el, a kisebb táblákat pedig a termelők utcáinak kezdetén vagy a lakóházaikon. A község területén 19 termelő érdekelt ebben a projektben, vannak köztük zöldségtermesztők, borászok, méhészek, biotermelők és sajtkészítők is.

Újvári Zsombor községi tanácstag hozzátette, hogy turisztikai szempontból is jelentős ez a projekt, hiszen nemcsak a községben élő polgárok, hanem az idelátogatók is tudnak válogatni a helyi termékekből.

– Magyarkanizsa önkormányzata mindig rendelkezésére áll azon helyi gazdáknak, akik itt termelik és árusítják a portékájukat. Nagyon jó minőségű házi termékekről van szó, legyen az bor, méz, őrlemény, fűszernövény, méltán lehetünk büszkék a termelőinkre. Örömmel fogadtuk ezt a lehetőséget, hogy ilyen módon is reklámozhatjuk őket, és tudathatjuk a nagyvilággal, hogy a mi termelőink is jelen vannak a piacon.

Danyi Erzsébet a Bagi méhészet mézeit árulja a magyarkanizsai piacon. Párjával ketten vezetik vállalkozásukat, és nagyon örültek az önkormányzat kezdeményezésének.

– Fontos lenne, hogy az emberek tudatába bekerüljön a mézfogyasztás és a méz fontossága. Én úgy gondolom, hogy még nincs kialakulva a köztudatban a mézfogyasztás valódi kultúrája. Örülünk a kihelyezett táblának, mert az is hirdeti, hogy mi itt vagyunk a piacon.