2024. április 26., péntek

Gyógy- és fűszernövényprogram

A héten megkezdődött a növénybetakarítás az Izidában

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület napközijében állandó foglalkozási lehetőségeket kínál az üvegház. Itt virágokat, valamint gyógy- és fűszernövényeket termesztenek, amelyeket később fel is dolgoznak. Az idén a héten kezdődött meg ez a munka – számolt be lapunknak Papp Julianna, az egyesület elnöke.

– Egyesületünk húsz éve létezik, és ez alatt az idő alatt megtanultuk, hogy csakis védenceinkkel, önkénteseinkkel, közmunkásainkkal és alkalmazottainkkal közösen tudjuk előrevinni az Izidát. Ha közösen dolgozunk egy célért, akkor az sikerülni fog. Ez alapján tizennégy évvel ezelőtt elindítottunk egy programot, a fűszer- és gyógynövénytermesztést és -feldolgozást. 2008-ban a kormány egy pályázat útján üvegházat biztosított számunkra, ahol a palántákat kinevelhetjük. Védenceink ezt a folyamatot végigkísérhetik és megtanulhatják. Azért is volt érdekes ez, mert a környezetünkben addig nem volt hasonló kezdeményezés. A program immár tizennégy éve fut, és minden évben dolgozunk rajta. A feladatok nagy része kézi erőt igényel, mert kézzel vágjuk le a növényeket, mielőtt szárítanánk. A megszárított növényeket sok mindenre tudjuk használni, pl. teákba, fűszerként az ételekbe – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy az utóbbi időben nagyobb figyelmet fordítanak ezeknek a növényeknek a használatára is.

Az Izidában összesen 11 fajta növényt termesztenek, többek között levendulát, rozmaringot, bazsalikomot, majoránnát, citromfűt, bíborkas virágot, tárkonyt stb. Olyan növényeket választottak ki, amelyeknek könnyen beszerezhető a magja – mondta el Papp, majd azzal folytatta, hogy a szárított növényeket csomagolják. A csomagolásnak is nagy figyelmet szentelnek, ugyanis olyan kis üvegekbe helyezik a növényeket, amelyeket védenceik díszítenek üvegfestékkel. Ezeket értékesítik kirakodóvásárokban és más helyszíneken, de gyakran ajándékba is adják.

– Azt kell mondanom, hogy sokan érdeklődnek a gyógyteáink használata iránt. Keresletünk tehát van, de két problémával szembesülünk. Egyrészt kis mennyiségben tudunk termelni, mert a lehetőségek nem engedik, hogy nagyobb mennyiséget állítsunk elő. Másrészt az értékesítéssel is vannak gondok, mert elkészítjük, ami van, de valamilyen rendszerbe be kellene kapcsolódnunk, hogy állandó jelleggel biztosítva legyen az értékesítés. Ha ez a két probléma megoldódik, akkor bővíthetjük a termelést – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy reményeik szerint hamarosan elektromos gépekkel tudják elvégezni a munka egy részét.