2024. április 23., kedd
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Démare célfotós diadala

A Giro hatodik versenynapján a mezőny a Tirrén-tenger partján folytatta útját észak felé, egy szinte teljesen sík terepen. A nap az olasz Diego Rosa egyszemélyes szökéséről szólt, akit aztán 30 kilométerrel a cél előtt darált be a mezőny, így jöhetett a sprint a végjátékban.

Komoly taktikai játék után azok a versenyzők emelkedtek ki, akik az előző nap lemaradtak, így Mark Cavendish állt az élre az utolsó száz méterre, aki mellé Caleb Ewan kapaszkodott fel. A szakaszgyőzelem azonban egyiküké sem lett, hiszen az előző napi győztes Arnaud Démare az utolsó pillanatban szintén kilőtt melléjük, és Ewannel egy időben haladt át a célvonalon, csupán a célfotó állapította meg, hogy talán csak néhány milliméteres különbséggel Démare ért oda elsőként. Valter Attila 30., Fetter Erik 38. helyen ért célba.

Giro d’Italia, 6. szakasz (Palmi–Scalea, 192 km): Arnaud Démare 5:02:33 óra, Caleb Ewan a. i., Mark Cavendish a. i., Biniam Girmay a. i., Giacomo Nizzolo a. i. stb. Az összetett állása: Juan Pedro López 23:23:40, Lennard Kämna +38, Rein Taaramäe +58 mp stb.

BUKÁS A VÉGÉN

Az ötnapos Tour de Hongrie első szakaszán Dina Márton részvételével ötfős szökevénycsoport alakult ki, akiket egyetlen kilométerrel a vége előtt értek be, a mezőnyhajrát pedig Olav Kooij és Elia Viviani csatájából előbbi nyerte meg. Székesfehérvárról hosszabb utazás várt a versenyzőkre, hiszen a további szakaszok már Kelet-Magyarországon zajlanak. A második, sík szakasz a Hortobágy megkerülésével, Karcag és Hajdúszoboszló között zajlott, ahol ismét mezőnyhajrá végén Fabio Jakobsen húzta be a győzelmet, ám az utolsó 500 méteren hatalmas tömegbukás akasztotta meg a versenyzők egy részének előmenetelét. Az első szakaszt megnyerő Kooijt kórházba is szállították további vizsgálatokra.

Tour de Hongrie, 1. szakasz (Csákvár–Székesfehérvár, 198 km): Olav Kooij 4:34:36 óra, Elia Viviani a. i., Matthew Walls a. i. stb. 2. szakasz (Karcag–Hajdúszoboszló, 192 km): Fabio Jakobsen 3:59:20 óra, Rudy Barbier a. i., Saasha Weemaes a. i. stb.