2024. március 28., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Félviseltes

Egy hirdetésben olvasom, hogy „Félviseltes gumiabroncs eladó.” Nyilván jó állapotban levő használt abroncsról van szó, ha nem simán viseltesnek minősíti a hirdető. Egyébként a viseltes általában ruhára, ruhadarabra vonatkozik, olyanra, amelyen már meglátszik, hogy hosszabb ideje viselik, hordják; mondhatni kissé nyűtt, kopottas. Olykor a félviseltes is öltözékre utal: Pantalló nadrágot és kabátot, lábán félviseltes bakkancsot viselt. – Kopott szürke kabátot és félviseltes kalapot viselt. – Hosszú szűrt, fejér ujjas lajbit, félviseltes kék irhás nadrágot visel.

Félviseltes egyéb dolog is lehet: Elindul a szervezkedés anyum részéről a tervezés a számolgatás, és elhangzik az ukáz, hogy ilyen félviseltes tyúkokat kell venni. – Valamikor 1979 táján megvettem Fekete János félviseltes Prakticáját, egy nagyon jó gépet. – A hidrolika cső is, a kerék egy kicsit félviseltes, de még jó állapotban van, nincs rajta repedés. Minden új, még a kerék is be van csapágyazva önbeállóssal. – Fel van újítva, csak a gumikat meg nem vettek rá újat, hanem félviseltest. – Még van egy félviseltes pokrócuk, de az hideg magára. – S honnan volt neked ezer félviseltes könyved. – … kétfelé nyíló s vasretesszel zárolható félviseltes deszkakapun. – A blokk áráért kapnak egy félviseltes falusi házat. – Leülök velük magam mellé és hátra dőlve, félviseltes türelemmel megvárom, amíg kifakulnak álmaimon az árnyak…

Bársony István vadász és író előszeretettel él a félviseltes szóval, gyakran emberre vonatkoztatja: Még nem volt vizslája. Erre kétszáz koronát szánt. Ki is fizette hamarosan egy félviseltes német vizsláért. (Vadásztáska) – Tudod, amolyan félviseltes ember létemre hamar lenyom a meleg. (Víg világ) – Azt meg mintha az Isten is arra teremtette volna, hogy ilyen félviseltes embert ringasson párnás derekán, amilyen Gedő kasznár úr volt. (Tréfás történetek) – Mibe fogadjunk, hogy Kesze Ferkó lesz? – vágta vissza a félviseltes menyecske, minthogy a szíve mégis inkább Ferkó felé hajlott.  (Aki veszít, az fizet) – Ezeket a sűrűségeket alig járta kívülem más; legfeljebb, ha Sipos Bertalan, a félviseltes erdész, aki jobbára az én kedvemért jött ebbe a labirintbe. (Boldog idők) – Sípos Bertalan, a krasznabélteki «félviseltes erdész», az én felejthetetlen emlékű hű és jó vadásztársam, szintén jó kopókat tartott. (Jobb világ volt régen.) – Megismertem a félviseltes erdész ágyújának a hangját. (Szent Mókus) – Nem tudhattam, mit csinált a félviseltes erdész, hogy így elhibázta. (Szent Mókus)