2024. április 25., csütörtök

Zentai siker az Énekelt Versek 26. Zentai Fesztiválján

A Bíró Tímea palicsi költő, a Hét Nap újságírónője, Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest), Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest), Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja (Budapest) összetételű zsűri megítélése szerint a rendezvénysorozat versenyprogramjában a zentai Pejin Andrea és Pejin Lea lánytestvérek fellépése bizonyult a legjobbnak. A két fiatal hölgy napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nagyon sokat jelent számukra az elismerés.

– Főleg azért, mert ketten értük el ezt, és tényleg 14-15 éve szerepeltünk ezen a színpadon utoljára együtt – nyilatkozták, és a választott verseik kapcsán elmondták, hogy a két szabadon választott verset, tehát Kányádi Sándor Felleg Hátán Felleg című költeményét, és Kosztolányi Dezső Halálba hívó délután című versét már korábban feldolgozták, úgy, hogy mindketten előadhassák, ugyanakkor a kötelező verssel is viszonylag gyorsan meglettek.

Maga a rendezvény az előző fesztiválokhoz képest, rendhagyóan kezdődött. A közönségnek és a fellépőknek az énekelt versek fesztiváljának korábbi résztvevői, az Ukrajnában, Kárpátalján, Mezőváriban élő Kovács család jelentkezett be videófelvételen keresztül. Ők bármennyire is szerettek volna, az országukban zajló háború miatt nem tudtak elutazni az idei fesztiválra, de egy csodálatos énekelt vers csokorral üzentek az idei fesztivál résztvevőinek, és megköszönték azt a kitartásra buzdítást, amit a vajdasági barátaiktól kaptak.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, az idei fesztivál versenyprogramjában fellépő előadóknak és formációknak Bíró Tímea Sinkó-díjas költő Virrasztás, vagy pedig Halasztás című költeményét kellett feldolgozniuk a másik kettő szabadon választott költemény mellett. A pénteken koradélután, de estébe nyúló rendezvényen fellépő 12, ebből 9 magyarországi, 2 vajdasági és 1 erdélyi fellépő produkcióját követően a zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga.

Radványi Balázs, a zsűri elnöke az eredményhirdetés előtt az egybegyűlteknek elmondta, hogy a tenyerükben mélyülő árkokkal fellépők nagyobb magabiztosságot mutattak, de az először bemutatkozókat sem kellett félteni.

Az idei énekelt versek fesztiváljának a második helyezettje Pető Edina Fadette budapesti énekesnő, zongoraművész, festő és költő, nemzetközi és magyarországi énekversenyek többszöri díjazottja lett.

A harmadik helyezést az úgyszintén magyarországi Délidő zenekar érdemelte ki.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Könyvcsomag díját a Bátor nyulak zenekar, a VMMI másik könyvcsomagját Osváth Csaba Ágoston, a Magyar Nemzeti Tanács egyik díját Bertóti Johanna, a másikat a TBX zenekar kapta. A Thurzó Lajos Művelődési Oktatási Központ egyik könyvcsomagját a Fractions zenekar, a másikat pedig a vajdasági, torontáludvarnoki Emy rockzenekar elbűvölő hangú énekesnője kapta.