2024. április 25., csütörtök

Minden tárgynak saját története van

A historizmusról nyílt nagyszabású kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban

A Szabadkai Városi Múzeumban pénteken megnyílt a Historizmus Bácskában – Szabadka című nagyszabású kiállítás. A tárlat egy határon átnyúló program részeként valósult meg. A projekt vezető partnere a bajai Türr István Múzeum.

– A historizmus a XIX. század második felében indult virágzásnak ezen a vidéken. Arra törekedtünk, hogy elsősorban a gyűjteményünkben levő anyagot prezentáljuk a közönségnek. Ez sikerült is, hiszen a tárlaton 90 százalékban a Szabadkai Városi Múzeum anyaga látható, de persze kölcsönöztünk más intézményektől is műalkotásokat, tárgyakat, mint például a Zentai, Zombori, Verbászi, Újvidéki Városi Múzeumtól, valamint a Szabadkai Történelmi Levéltártól – mondta dr. Ninkov K. Olga művészettörténész, aki hozzátette: az új kiállításukat két szinten, a múzeum földszintjén és az emeleten rendezték meg.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Ezzel a kiállítással egyebek közt az is a célunk, hogy ráirányítsuk a kortárs ember figyelmét arra, hogy milyen értékek között élünk ma. Fontos ezeknek a történeteit feltárni. A kollégák végtelen nagy szeretettel és szenvedéllyel dolgoztak. Abban bízom, hogy a tárlat megtekintése után a látogatóknak is kedve támad a gyűjtéshez. Minden tárgynak saját története van, és ez a kiállítás egy gyönyörű példa erre – hangsúlyozta N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója.

– A projekt 2020 szeptemberében indult el, és ez év júniusában fejezzük be a hozzá tartozó aktivitásokat. Ennek keretében a Szabadkai Városi Múzeum sok szép programot valósított meg. A tárlat létrejöttét két év kutatás, tárgyfeldolgozás, terepen való gyűjtés, és restaurálás előzte meg. A kiállítás anyagának bővítésébe bekapcsolódtak középiskolások és egyetemi hallgatók is. A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola harmadikos ruhamodellező szakos diákjai, vezető tanáraik segítségével két kosztümöt is elkészítettek. A ruhák a historizmus utolsó szakaszának divatformáit mutatják be. A tárlaton ezenkívül öt film is bemutatásra került. A szabadkai neobarokk építészetről a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium diákjai készítettek rövidfilmet, míg a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói a szabadkai szakrális művészetről és a bajai historizmusról. A Szabadkai Zeneiskola középiskolásai a negogótikáról, míg a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói a neoreneszánszról alkottak kisfilmeket. A kiállítás egyik fontos eleme az interaktivitás, emellett lényeges a vakok és gyengén látók számára is elérhetővé tenni – emelte ki Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum megbízott igazgatója.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A kiállítás kurátorai és szerzői: dr. Ninkov K. Olga és Ljubica Vuković Dulić művészettörténészek, valamint dr. Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor. A projekthez tartozó nyomtatott anyagot, valamint a kiállítás teljes designját Lality Csaba készítette. A megnyitón köszöntőt mondott Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum megbízott igazgatója, a tárlatot pedig N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója és mgr. Neda Džamić művészettörténész, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa nyitották meg.