2024. március 28., csütörtök

Jobb feltételek a kulturális események megrendezéséhez

A tartományi kormány 265 millió dinárral támogatja a művelődési intézmények és központok felújítását

Igor Mirović tartományi kormányfő pénteken Ópazován (Stara Pazova) átadta a vajdasági kulturális intézmények és központok felújítására vonatkozó projektek finanszírozási és társfinanszírozási szerződéseit, amelyekre 265 millió dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből.

A támogatásából az ópávai (Opovo) Villa Helena régi iskola épületét újítják fel és alakítják kulturális közterületté. Tervben van az ópazovai községben található Golubinci Kulturális Központ épületének rekonstruálása. Teljesen felújítják és korszerűsítik a begaszentgyörgyi (Žitište) községben található Néprajzi Múzeumot, valamint a šidi Művészeti Múzeum épületét. Tervben van továbbá a palánkai mozi tetőburkolatának és ereszcsatornáinak felújítása, valamint az épület hő- és vízszigetelése. A verseci Sterija Nemzeti Színház modern audio- és vizuális berendezést kap, illetve új világítást szerelnek fel. A támogatásból felszerelik a nagybecskereki kulturális központot is. 

– Körülbelül egy éve kezdődött meg a kisebb települések, mint Szenttamás, Újsóvé (Ravno Selo), Szikics (Lovćenac) kulturális központjainak felújítása. Néhány hét múlva pedig a hódsági (Odžaci) Művelődési Központ rekonstrukcióját is megkezdik. Mindezt azzal a céllal, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsék meg a kulturális és művelődési rendezvényekhez és a kulturális dolgozók munkájához – mondta Igor Mirović a szerződések átadásakor, aki bejelentette, hogy június végéig közbeszerzést írnak ki az M Stúdió átfogó felújítására és az újvidéki Múzeum 20 21 építésére, amely Vajdaság legnagyobb kulturális beruházása lesz.

Az eseményen részt vett Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár és Đorđe Radinović, Ópazova községi elnöke is.