2024. április 20., szombat

Háborús bűnök Ukrajnában: Vizsgálatot indít az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön határozatot szavazott meg arról, hogy vizsgálatot indít az Oroszország által Ukrajna elleni invázió során elkövetett nemzetközi emberi jog és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése ügyében, írta a Jevropejszka Pravda.

A tanács megszavazta az ellenőrzések szigorítását „az orosz agresszió következtében Ukrajnában bekövetkezett emberi jogok helyzetének romlása miatt”, különös tekintettel a Mariupolban és több más városban elkövetett lehetséges háborús bűnökre hivatkozva.

A Genfben ülésező, 47 tagú testületben lefolytatott szavazáson 33 ország voksolt a javaslat mellett (köztük az Európai Unió tagországai), 2-en ellene (Kína és Eritrea), míg 12 ország tartózkodott.

„Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa megerősíti követelését az Ukrajna elleni háború azonnali beszüntetésére, valamint arra szólítjuk fel a konfliktusban részt vevő valamennyi felet, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jog alapelveit és normáit, tartózkodjanak a polgári lakosság és objektumok elleni támadásoktól, valamint vessenek véget az emberi jogok megsértésének Ukrajnában” – idézi az Ukrinform határozatot.

A határozat értelmében Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa jelentést készít az ukrajnai helyzetről.