2024. április 24., szerda

Az elektromostól az oldtimerig

Csemege az autók és a motorok szerelmesei számára Belgrádban

„A legjobb autó, az új autó” – idézte Henry Fordot, az amerikai autóipar úttörőjét Aleksandar Vučić államfő a DDOR ECO BG CAR SHOW 07 autókiállítás és a 14. Motopassion motorkerékpár kiállítás tegnapi megnyitóján, amely fókuszában az elektromos autók és az autógyártásban alkalmazott új technológiák állnak.

Vučić a kiállításmegnyitón azt mondta, az autógyártás előtt fényes jövő áll, Szerbia a közeljövőben két eminens autógyártó beruházására számít, és reményét fejezte ki, hogy sikerül megvalósítani az elektromosautó-gyártás teljes körét. „Büszke vagyok Szerbiára és Belgrádra, hogy a járvány miatti két év szünet után Európában éppen itt sikerült megszervezni először az autó- és motorkerékpár kiállítást” – mondta Vučić.

A Belgrádi Vásár csarnokaiban mintegy 210 kiállító képviselteti magát, a közönség 48 új modellt (ebből 36-ot itt először) tekinthet meg, közöttük számos hibridmotoros járművet. A kiállított autók között 25 modell elektromos meghajtású. Mint az a megnyitón elhangzott, az autóipar a környezetvédelem felé mozdult el, az egészségesebb környezet fenntartása irányába.

– A Stellantis a tervek szerint kragujevaci üzemben gyártja majd a legkorszerűbb elektromotoros városi autót. Technológiailag a legfejlettebb elektromos járművek ezek, és meggyőződésem, hogy autóiparunk fényes jövő előtt áll. Hiszem, hogy az elektromos autók gyártásának teljes láncát kiépítjük hazánkban – hangsúlyozta az államfő.

Vučić közölte azt is, hogy június végéig várhatóan két világmárka dönt arról, hogy Szerbiában hoz-e létre saját üzemeket. Szavai szerint, ha csak egy autógyártó ruház be nálunk, már az is jelentős gazdasági előremozdulást jelent számunkra.

Az autó- és motorkerékpár-kiállítás május 15-éig tekinthető meg. Bejelentések szerint 28 autós brand mutatkozik be: a Škoda, a Toyota, a Renault, a Nissan, a Suzuki, az Isuzu, a Ford, a Citroën, a Hyundai, a Volvo, a Kia, a Mazda, a Jaguar és a Land Rover, valamint a Stellantis új megoldásival a Fiat, a Jeep, a Peugeot, illetve az Opel. Hasonló megoldásokkal mutatkozik be a Porsche, a Volkswagen, az Audi, a Seat, a Cupra, illetve a Porsche, a Delta Auto Group égísze alatt pedig a BMW, a Mini és a Honda. Mintegy 50 terméket éppen Belgrádban mutatnak be először. Mindenekelőtt az elektromos motorok, az elektromos meghajtás fejlesztései megoldásai dominálnak, a hibrid és könnyű hibrid motoros járműveket tekinthetik meg a látogatók, ám a konvencionális járművek sem maradnak el.

Bár a csaknem három évig tartó, a kiállításoktól való tartózkodás okai bizonyos értelemben megszűntek, a világjárvány egészségügyi vonatkozása még mindig jelentős korlátozó tényező az autógyártásban, hiszen a nemzetközi szállításban és kommunikációban még mindig gondok mutatkoznak. Ennek ellenére az autóipar, illetve a vásárlók látogatók, mind az importőrök is egyre nagyobb optimizmussal tekintenek az előttünk álló időszakra, hangzott el a kiállítás megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón.

Mint arról a média beszámolt, az újítások, a korszerű technológiai megoldások, valamint az autóipart sújtó nehézségek a járművek árán is meglátszik, így a kiállított autók többsége csaknem elérhetetlen egy átlagpolgár számára. Olcsóbbak is akadnak persze, ami a 20 ezer eurónál olcsóbb autókra értendő. A legolcsóbb kiállított kocsi a Fiat 500-as, amely 15 ezer euróért „hajtható el”. Alapcsomagban ez az autó 11 990 euróba kerül. A Suzuki Swift valamivel drágább, de hasonló árkategóriába tartozik, hiszen 15 100 euróért lehet megvásárolni, míg a Suzuki Ignis modellje ezer euróval drágább. A Nissan Micra 16 350 euró, a Dacia Sandero Stepway pedig 16 440 euró, sorolja a Nova.rs portál.

A Kia Stonic, a Ford Fiesta, a Škoda Fabia, a Toyota Aygo X, a Dacia Duster, a Ford Ecosport, valamint Dacia Jogger is 20 ezer euró alatt van, de mindegyik legalább ezer euróval drágább a korábbi árakhoz képest.

Az autókiállítás az vásártér 1-es csarnokában tekinthető meg, míg a motorkerékpárokat a 4-es csarnokban helyzeték el. A kiállítás mellett számos felszerelést, alkatrészt is kínálnak a kiállítók a 2-es, az 1A és a 3A csarnokban. A 3-as csarnokban pedig az oldtimerok szerelmeseit várják.

A kiállítás 10 és 20 óra között várja a látogatókat, kivételt képez a vasárnap, akkor egy órával hamarabb, 19 órakor zárják a kiállítás kapuit. A belépőjegy 400 dinár, míg a csoportos jegyért (legalább 20 fő esetén) 300 dinárt kell fizetni. A tanulóknak, egyetemi hallgatóknak, csoportos látogatás esetén a belépés 200 dinár.

A vásártér parkolójában a parkolóhely 150 dinárba kerül.