2024. április 26., péntek

Megalakult az új képviselő-testület Kúlán

Valka Károlyt újra alpolgármesterré választották
Tekintettel arra, hogy az április 3-án tartott parlamenti és elnökválasztások mellett Kúlán helyhatósági választásokat is tartottak, csütörtökön az önkormányzat nagytermében megtartotta alakuló ülését a községi képviselő-testület. A testület új elnökének megválasztásáig a legidősebb képviselő, Marija Šepinski (SZHP) elnökölt. Munkájában a legfiatalabb képviselő és a testület eddigi titkára segített. Miután köszöntötték a megjelenteket és a vendégeket, felolvasták a képviselőjelöltek névsorát.
A 37 tagú testület 33 tagja vett részt az alakuló ülésen. A községi választási bizottság nevében Nevenka Rabrenović bizottsági elnök jelentést terjesztett be a községi képviselők megválasztásáról. Elmondta, hogy az április 3-án tartott szavazáson a bejegyzett 34 198 választópolgár közül 40 választóhelyen 22 391 polgár voksolt, azaz 65,47%, az érvényes szavazólapok száma 21 439 volt. Az Aleksandar Vučić − Együtt mindent lista a szavazatok 52,06 százalékát kapta.
Ez 21 képviselői helyet jelent, amiből kettő illeti a Vajdasági Magyar Szövetséget, mely párttal a haladók koalícióban indultak. A két magyar önkormányzati képviselő Valka Károly és dr. Bajai Bálint Csilla lesz.
A kúlai képviselő-testületbe bejutott még az Ivica Dačić − Szerbia kormányfője lista 3, a Szerbek Közössége 3, a Szuverenisták − Néppárt − Orosz Párt lista 2, a Kritična masa Polgárok Csoportja 4 képviselővel, a Kúlaiak és városunk Polgárok Csoportja listának ugyancsak 4 mandátum jutott. A választási bizottság elnöke elmondta azt is, hogy a választásokon nem történt rendbontás, és a szavazást sehol sem kellett megismételni. Miután a megjelentek elfogadták a választási eredményekről szóló jelentést, hitelesítették a mandátumokat. Ezt követte a képviselőtestület elnökének megválasztása és helyettesének a megválasztása.  A testület új elnöke Velibor Milojičić, helyettese Mihajlo Pašo lesz. Mellettük még hét tagot választottak a községi tanácsba: Goran Savković (Kúla, sofőr), Duško Lončar (Lipár, kereskedő), Veselin Đurđević (Cservenka, építészeti technikus), Đorđo Peruničić (Szivác, okleveles jogász), Renata Vujasinović (Keresztúr, okleveles filológus), Kozma Lívia (újságíró) és Biljana Bjelan (Cservenka, vállalkozó). Sor került az új polgármester és helyettesének, valamint a községi tanács tagjainak megválasztására is. Titkos szavazással (újra) Damjan Miljanić (SNS) lett a polgármester (a község elnöke), Valka Károly (VMSZ) pedig (újra) az alpolgármester.