2024. április 16., kedd

A függetlenség ára

Az orosz gáz mellőzése százmilliárdokkal növeli az uniós tagállamok költségeit

Az Európai Uniónak 203 milliárd euróval növekednek a tervezett költségei, ha az oroszoktól vásárolt gázt más beszállítóktól szerzi be – írja a B92 az Ember nonprofit szervezet és Global Witness emberi jogi egyesület elemzéseire hivatkozva. A nemzetközi szervezetek ugyanis közös kutatással véleményezték az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű tervét.

Az említett tervezet célja, hogy 2030-ig szinte teljes mértékben függetlenítse Európát az orosz energiaforrásoktól. Ez magába foglalja a kockázatmegosztást a földgázellátás terén, a megújuló gázforrások alkalmazásának felgyorsítását, illetve azt is, hogy a villanyáramot megújuló forrásokból termeljék ki a tagországok. A terv szerint az erőművek működtetésénél is mellőznék a földgázt, és más energiaforrásokból biztosítanák a hő- és áramtermelést. Ezen intézkedések már az idei év végéig két harmaddal csökkenthetik az Unió keresletét az orosz gáz iránt – vélik a tervezetet megalkotó szakemberek.

Az oilprice.com portál szerint azonban a jelenlegi árakkal az alternatív beszállítóktól 250 milliárd euróval drágábban vásárolhatja meg az Unió a gázt, mint amennyit az orosz gáz beszerzésére szántak. A REPowerEU terv ezeket a költségeket csupán 47 milliárd euróval csökkentheti, így az Unió továbbra is 203 milliárd eurós mínuszban lesz – hozták nyilvánosságra az Ember és a Global Witness szervezetek a közös kutatásuk eredményeit.

A jelentésben kiemelik, hogy az uniós tervezet hatalmas hangsúlyt fektet az orosz gáztól való függetlenségre, miközben hanyagolja azt a tényt, hogy Európa „gázfüggő”. A termelés – ahogyan a lakosok jóléte is – függ attól, hogy a tagállamok mennyiért szerzik be a földgázt. Így a hihetetlen drága gáz felvásárlására fordított összegeket sokkal okosabb lenne azokba a szállító csatornákba fektetni, amelyek stabil, tiszta és hozzáférhető ellátást biztosítanának Európának – hangsúlyozta Sara Braun, az Ember szervezet elemzője. Hozzátette: a kutatásuk világosan rámutatott arra, hogy az Európai Bizottság nagymértékben lebecsülte azoknak a fogyasztóknak az igényeit, amelyek a jövőben is csak a földgáz felhasználásával tudnak létezni.

A véleményezett REPowerEU tervezet részleteit várhatóan a jövő héten tárja a nyilvánosság elé az Európai Bizottság.