2024. április 25., csütörtök

Már érzékelhető az online kasszarendszer első eredménye

Hétfőtől jelentkezhetnek a fiatalok az újabb 100 euróra – Folynak a tárgyalások a nyugdíjemelés lehetséges módozatairól

– Kitűnő kezdeti eredményeket mutat az új, e-fiskalizációs rendszer alkalmazása, összehasonlíthatatlanul hatékonyabb az ellenőrzés, jobb az áttekinthetőség. Rendet teremtünk ezen a területen is, a számlákon ott van a QR-kód, szkenneléssel bárki megállapíthatja, hogy szabályosan kiadott számláról van-e szó. Közösen eredményesebben tudunk fellépni az árnyékgazdaság ellen, és a kormány részéről az új rendszer alkalmazását illetően nem lesznek kompromisszumok. A feltüntetett összeg egy része minden egyes számláról a költségvetésbe kerül, és azután ebből segítheti az állam a lakosságot és a gazdaságot – értékelte Siniša Mali pénzügyminiszter a Pink televízióban az online kasszákra való átállás első eredményeit. Úgyszintén sikeresnek tartja a közvállalatokban és a költségvetési felhasználóknál bevezetett e-számlázási rendszert, melyben már mindent elektronikus úton, a korábbinál gyorsabban és olcsóbban intéznek.

A világválság ellenére, mondta a miniszter, az állam továbbra is stabil, pénz van, nem állítanak le egyetlen nagyberuházást sem.

– Harmadik éve tart a gazdasági válság, mi viszont az idei első negyedévben 4,3 százalékos bővülést értünk el, a másodikra pedig 3,7 százalékosat várunk. A költségvetési hiány márciussal bezárólag 72 milliárd dinár, s ez jó eredmény, mert eredetileg 82 milliárdos hiányt irányoztunk elő. Közben nagy összegű támogatásokat fizettünk ki, emellett 188 milliárd dinár és másfél milliárd euró régi adósságot is törlesztettünk. A legfejlettebb országok is gazdasági hanyatlással, pénz- és élelemhiánnyal, elbocsátásokkal szembesülnek, nálunk nem ez a helyzet, arra törekszünk, hogy a következő négy év alatt elérjük az 1000 eurós fizetést és az 500 eurós átlagnyugdíjat, hogy kiépítsük az autópálya-hálózatot, és mindez nem üres ígéret, meg is valósul, csak azt kell megértenie mindenkinek, hogy a fejlődés minden egyes egyéntől függ. Pillanatnyilag arról tárgyalunk a Nemzetközi Valutaalappal, hogyan tudnánk módosítani a nyugdíjemelésnél alkalmazott svájci modellt úgy, hogy az idősek járandósága ne maradjon le a bérektől – emelte ki Mali.

A tévénézők megtudhatták a minisztertől azt is, hogy a fiatalok hétfőtől, május 16-ától 31-éig jelentkezhetnek az újabb 100 eurós támogatásra. Azoknak, akik az első körben már igényelték a segélyt, nincs teendőjük, ők automatikusan megkapják a pénzt akkor is, ha időközben már betöltötték 30. életévüket. Azok jelentkezését várják, akik február elseje óta – amikor az első 100 euró kifizetése kezdődött – betöltötték 16. életévüket, vagy más alapon, pl. szerbiai állampolgárság megszerzésével azóta jogosultságot szereztek az állami támogatásra. A kifizetés június első 3 napján várható.

Mali emlékeztetett arra, hogy megduplázták a mezőgazdasági termelők hektáronkénti támogatását, és megerősítette, hogy az országnak egy-két évre is elegendő liszt-, búza-, kukorica- és étolajtartaléka van, amivel szerinte kevés állam dicsekedhet.