2024. április 24., szerda

Mindenki, mindenhol egyszer találkozhat Juhász Erzsébettel

Interaktív, mobiltelefonos irodalmi vetélkedőt szerveztek a topolyai középiskolások részére

A topolyai könyvtár középiskolások részére szervezett interaktív irodalmi vetélkedővel emlékezett névadója, Juhász Erzsébet író, irodalomtörténész, az Újvidéki Egyetem néhai tanára születésének 75. évfordulójára. A rendezvénybe 16 ötfős csapat kapcsolódott be, a legjobb eredményt a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola csapata, a Literary Riders, vagyis az Irodalmi Lovasok érte el, amelynek tagjai Apró Zsanett, Lövei Boglárka, Kecskeméti Rebeka, Bacsó Noémi, Sóti Bence voltak. Második és harmadik helyen a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon Agymanók csapata végzett, illetve a Pogácsások. A könyvtár munkatársa, a rendezvény koordinátora, Nagy Emese elmondta, hogy az irodalmi megmozdulás célja volt a diákság, vagyis az utókor tudatában elhinteni Juhász Erzsébet szellemiségét, munkásságának esszenciáját.

– A Mindenki, mindenhol egyszer találkozhat Juhász Erzsébettel című vetélkedő gyakorlatilag a második állomása annak a rendezvénysorozatnak, amit könyvtárunk névadója születésének 75. évfordulója alkalmából szerveztünk. A rendezvényre ötfős csapatokat vártunk, és szép számban meg tudtuk szólítani a topolyai középiskolás diákságot, hiszen összesen 80 tanuló kapcsolódott be a megmozdulásba. A diákoknak fel kellett keresniük több olyan topolyai helyszínt, ami meghatározta Juhász Erzsébet életét, azt beazonosítani a telefonjukon található QR-leolvasóval, és megválaszolni az online térben feltett kérdést. Keresztrejtvényeket, képrejtvényeket, videó segítségével megalkotott kérdéseket, animációs formában készített talányokat kellett megfejteni – hallhattuk a vetélkedő szervezőjétől, aki elárulta, hogy a diákoknak 10 különféle feladatot találtak ki. Topolyán hét helyszínt kellett felkeresniük, majd végül a könyvtárban ki kellett tölteniük egy feladatlapot.

– A feladatlapon, mint ahogy a verseny más állomásai alkalmával is, Juhász Erzsébet életéről és munkásságáról kellett megválaszolni több kérdést. Hogy ezt a diákok teljesíteni tudják, illetve hogy sikerrel szerepelhessenek a versenyen, meg kellett ismerkedniük a szerző Senki, sehol, soha című prózakötetével. Amennyiben valaki figyelmesen olvasta el ezt a könyvet, az könnyedén tudta teljesíteni a feladatokat, és megválaszolhatta a feltett kérdéseket. Ehhez persze szükség volt egy kis topolyai helyismeretre, az utcákat, az épületeket fel kellett ismernie, illetve meg kellett tudni találni az állomásokat. Mindezt megfűszereztük egy kis vajdasági szellemiséggel is – tudtuk meg Nagy Emesétől, aki hozzátette, hogy a rendezvény sikeréhez hozzájárultak a könyvtár dolgozói, Topolya Község Múzeuma, illetve Juhász Erzsébet özvegye, Csernik Attila képzőművész. A szervezők kikérték a helyszínekhez köthető magánházak tulajdonosainak a beleegyezését is, hogy a diákok zavartalanul tudják teljesíteni a feladataikat.

A rendezvény végén valamennyi csapat elismerő oklevelet vehetett át.

Kiss Amanda a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon csapatának tagjaként vett részt osztálytársaival a vetélkedőn.

– Számunkra a keresztrejtvények jelentették a legnagyobb kihívást. Nekem tetszett az egész verseny, még soha nem vettem részt hasonlón, és úgy érzem, egész jól sikerült venni az akadályokat.

A Sinkovics József Középiskola elsőse, Tót Dávid is jól érezte magát a versenyen, azért bevallotta, hogy ha csapattársaival lelkiismeretesebben forgatják Juhász Erzsébet kötetét, akkor jobb eredményt érhettek volna el.

– Nagyon érdekes volt a verseny, de azért nem volt könnyű. Például a hét állomás felismerése sem volt egyszerű feladat, osztálytársaimmal leginkább a Nikola Tesla Általános Iskolához köthető helyszín felkeresése jelentette a legnagyobb kihívást – nyilatkozta.

Az első három helyezett csapat a könyvtár könyvjutalmában részesült, illetve a Pukni zoro étterem ajándékutalványában.