2024. április 19., péntek

Lesz-e elegendő óvodai csoport?

Várhatóan augusztusban teszik közzé az energiahatékonysági pályázatot az óbecsei polgárok számára

Az óbecsei községi képviselő-testület csütörtökön megtartott 24. ülésén a képviselők többek között elfogadták azt a két szabályzatot, amelyek részletesen szabályozzák a családi házak és lakások energetikai helyreállítási programjának társfinanszírozását. Óbecse községben idén összesen 10 millió dinárt fordítanak az energiahatékonyság javítására. Ennek az összegnek a felét a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium biztosítja, míg a másik felét a községi költségvetésből különítik el.

– Két szabályzatot fogadtunk el, az egyik a házak szigetelését és a nyílászárók beszerzését, a másik pedig a napelemek, valamint a hőelosztók beépítését érinti. Miután hatályba lép ez a két szabályzat, a községi tanács kinevezi azt a szakértő bizottságot, amelynek tagjai megszabják a támogatás elnyerésének feltételeit. Ezután a községi tanács közzéteszi a nyilvános felhívást a pénzeszközök közvetlen felhasználói számára, akik a munkálatok kivitelezői. Ahhoz, hogy minden eljárást elvégezzünk az előírt szabályokkal összhangban, legalább három hónap szükséges, így a polgárok számára az energiahatékonysági pályázatot augusztus előtt biztosan nem tesszük közzé. Azok a polgárok, akik sikeresen pályáznak, nem a saját folyószámlájukra kapják meg az eszközt, a község előszámla alapján a kivitelezőnek utalja majd át az összeget – fogalmazott Svetlana Vuletić, Óbecse község polgármester-helyettese.

Fotó: Kancsár Izabella

Fotó: Kancsár Izabella

Az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézményben 78 gyermek számára nincs férőhely az új, 2022/2023-as munkaévben, így még legalább öt csoport megnyitására lenne szükség. Svetlana Vuletić újságírói kérdésre elmondta, hogy a cél ennek a problémának a mielőbbi megoldása, a helyi önkormányzat és a Pénzügyminisztérium illetékesei a tervek szerint május 17-én tanácskoznak.

– Minden évben meghatározott összeget hagynak jóvá az óvodákra. Legelőször a Pénzügyminisztériumhoz kell fordulnunk, és ki kell fejtenünk, miért van szükség ennek a pénzeszközök megnövelésére. Az óvodába felvételt nem nyert gyermekek 51 százalékánál mindkét szülő munkaviszonyban van, az esetek 49 százalékában pedig az egyik szülő nem dolgozik. Mi azonban minden gyermek számára keressük a megoldást, szeretnénk annyi csoportot megnyitni, hogy minden gyermek számára legyen férőhely – közölte a polgármester-helyettes.

Ahhoz, hogy minden gyermek felvételt nyerjen, további öt csoport megnyitására és 12 új óvodai alkalmazott felvételére lenne szükség.