2024. április 24., szerda

Nincs elegendő óvodai férőhely

A tömeges jelentkezés miatt az óbecsei óvodának még legalább öt csoportra lenne szüksége

Az óbecsei Labud Pejović Gyermekintézményben 78 gyermek számára nincs férőhely az új, 2022/2023-as munkaévben, így még legalább öt csoport megnyitására lenne szükség. A község területén 352 kérvény érkezett a szeptemberi óvodakezdéshez, ami mintegy 20 százalékkal több a tavalyinál, akkor ez a szám 294 volt. Az óvoda a jelenlegi kapacitások szerint szeptembertől 274 új gyermeket fogadhat, a fennmaradó 78 óvodás számára az intézmény öt új nevelési-oktatási csoport megnyitását fogja kérvényezni.

A legtöbb kérvényt Óbecsén adták át, 246-et. Péterrévén 48, Bácsföldváron 51, Radičevićen 6, Dreán pedig egy gyermek beíratását kérvényezték.

– Május 10-én tettük közzé a felvett, illetve a fel nem vett gyermekek névsorát intézményünk minden óvodájában, úgyhogy a szülők személyesen elmehetnek és megnézhetik, hogy gyermekük óvodás lesz-e szeptembertől. A szülők a beiratkozási kérvény átadása alkalmával kaptak egy telefonszámot, amelyen május 10-étől 13-ig kaphatnak bővebb tájékoztatást. Ezen a listán nem a gyermek neve szerepel, hanem az iktatószám – a személyes adatok megóvása érdekében. Ezt az iktatószámot minden szülő megkapta, így ez alapján tudhatja meg, hogy felvételt nyert-e a gyermeke vagy sem – közölte Tatjana Mitić, az óbecsei Labud Pejović Gyermekintézmény igazgatónője.

Miután április elsején lejárt az óvodába való felvételi kérvények átadásának határideje, további 12 kérvény érkezett, és ezek a gyerekek várólistára kerültek, mondta Tatjana Mitić. Hozzátette, hogy a Labud Pejović Gyermekintézményben adott a hely és a személyzet is az új csoportok megnyitásához, valamint, a bölcsődés korú gyermekek esetében a legnagyobb az érdeklődés.

– Az óvodába felvételt nem nyert gyermekek mintegy ötven százalékánál mindkét szülő munkaviszonyban van, ez az adat pedig világosan jelzi, hogy rendkívül fontos, hogy megnyissuk ezeket az új csoportokat, így eleget téve Óbecse község családjainak igényeit. Megkérem a szülőket, hogy legyenek türelemmel most is, mint ahogyan az előző években. Tájékoztattuk a polgármestert is erről a problémáról, és közösen arra kérjük az illetékes minisztériumot, hogy biztosítsa a megfelelő pénzeszközt és hagyja jóvá az új csoportok megnyitását szeptembertől – mondta az igazgatónő.