2024. március 29., péntek

Tanácskozás a romos templomok ügyében

Elavult templomok, mi van velük címmel tartottak tanácskozást Nagybecskereken, amelyen az ország és a határon túli katolikus közélet gyűlt össze, hogy megvitassák, milyen sors vár a templomokra olyan helyeken, ahol már nincs hívő.

Vajdaság területén a második világháború után számos katolikus templom maradt hívek nélkül. Az idő pusztítása elkezdte tönkretenni ezeket az épületeket. Régiónkban a katolikus templom nagyrészt a vajdasági település központjában áll, és a falu központjában egy széteső templom látványa mindenki számára tragédia.

Akár katolikus, akár hívő az ember, akár nem, fájdalmat okoz a lélekben – mondta Németh László nagybecskereki megyéspüspök. A nagybecskereki találkozón szó esett a romos templomok lehetséges megoldásairól is. Restaurátorok, jogászok, kormányképviselők vettek részt az eseményen.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

„Ez egy nagyon fontos téma, mert egyre kevesebb a hívő a templomokban, de egyre kevesebb a pap is, és nem akad olyan, aki szolgálhatna az olyan létesítményekben, ahová senki sem jár” – mutatott rá Carlos Alberto de Pinho Moreira Azevedo, a Vatikáni Kulturális Tanács tagja. Az elhagyott templomok sorsa nem pusztán vallási, hanem közéleti probléma is, mondták az illetékesek.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is részt vett a tanácskozáson. Kiemelte, ezeket a kis közösségekben elhelyezkedő létesítményeket tartalommal kell feltölteni. Hogy az kulturális, sport, vagy egyéb tartalom, azt az adott közösség tudja legjobban meghatározni, majd ezekben a kérdésekben össze kell hangolni az egyházpolitika vagy a közélet, az állam és a helyi közösségek álláspontját.