2024. március 28., csütörtök

Támogatás civil szervezeteknek

Nyertes pályázókkal szerződtek Magyarkanizsán

Szerda délelőtt a magyarkanizsai önkormányzat a civil szervezetek számára kiírt pályázatok nyerteseivel kötött szerződést. A község civil szervezeteinek minden évben lehetőségük nyílik részesülni az önkormányzat támogatásában. Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere elmondta, hogy évről évre nő a civil szervezeti jelentkezők száma, ami azt jelenti, hogy jó alapja van annak, hogy a község területén a polgárok önszerveződjenek és civil szervezeteket alapítsanak. Ezáltal pedig különféle programokat, rendezvényeket szervezzenek, ezzel is gazdagítva a községi kínálatot.

– Negyvenhat civil szervezettel kötünk most szerződést, ez a beadott pályázatoknak a 90 százaléka, ami azt jelenti, hogy majdnem mindenki kapott támogatást. Ez egy 10,5 millió dináros éves keret, amiből a legalacsonyabb kiosztásra került összeg 40–50 ezer dinár körüli. Természetesen vannak olyan pályázatok, amelyek a kiemelt civil szervezeteinknek szólnak, mint amilyen az iparosegyesület vagy az önkéntes tűzoltó-egyesület, ahol több milliósak a támogatások. Átlagosan a civil szervezetek 100–150 ezer és 200 ezer dináros projekttámogatásokban részesülnek, amit nem működésre, hanem valamilyen program megvalósítására biztosít nekik az önkormányzat.

A magyarkanizsai Nektár Méhészegyesület 1997-ben alakult, és azóta folyamatosan részesül támogatásban az önkormányzat jóvoltából.

– Minden évben pályázunk, és óriási segítséget jelent a támogatás az egyesület tevékenységében. Nemcsak az adminisztrációs kiadásokban, hanem a szakmai utazásokban is. Ezáltal el tudunk látogatni a Magyarországon szervezett nemzetközi méhészeti kiállításokra, ahol felszereléseket és eszközöket is vásárolhatunk – magyarázta Sóti József, az egyesület titkára. @sz= GR