2024. április 25., csütörtök

Ovis színjátszó találkozó utoljára

A jövő héten Kishegyesen megtartják a 25. óvodás színjátszó találkozót

Május 18-án, szerdán fogják megtartani a 25. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozót. Az eseménynek a korábbi években a kishegyesi színházterem biztosított helyszínt, de az idén az épület felújítása miatt a Kátai-tanyán kerül rá sor.

Dr. Szőke Anna, a rendezvény szervezője és a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a 25. találkozó egyben az utolsó is lesz.

– Nem fogjuk folytatni a találkozót, mert megért arra, hogy pontot tegyünk a végére. Sajnos, mind kevesebb a jelentkező, csökken a részt vevő csoportok száma. Az idén 170 kisgyermek fog fellépni, de tíz évvel ezelőtt még általában 450 gyermek vett részt a találkozón. Több oka is van annak, hogy úgy döntöttünk, feltesszük a pontot az i-re. A legfontosabb, hogy nagyon megváltozott az intézmények hozzáállása. Nagyon kevés a magyar igazgató, és noha a más ajkú igazgatók nincsenek ellene, de nem is tartják fontosnak, hogy részt vegyenek a magyar csoportok ezen a rendezvényen. Persze, benne van az is, hogy az óvónők vagy nem mernek erőteljesebben viszonyulni ehhez, vagy kényelemről van szó, mert így nem kell készülni rá. Meg kell említenem, hogy ily módon elvesztettük Temerint, Óbecsét, Adát és Szenttamást. Ezek nagyon komoly magyar központok voltak, ahonnan mindig tömegesen jöttek a kis óvodások. Sőt, Újvidék is itt volt, majd egy évtizeden keresztül – számolt be Szőke, majd azzal folytatta, hogy a másik lényeges ok, ami miatt nem tartják meg többé a találkozót, az az új óvodai program. Ez ősztől fog életbe lépni, és A felrepülés évei elnevezést kapta.

– Ez a program arról szól, hogy a gyerekekhez kell alkalmazkodni, és nem az óvónő dolgozza ki a munkatervet, hanem igazodnia kell a gyerek igényéhez. Teljesen átrendeződnek az objektumaink, a csoportszobák, és megszűnik a klasszikus csoportszoba forma. Sajnos, a program nem tartja fontosnak a néphagyományok megőrzését, a mesemondást. Az a nézet, hogy ez elavult, a mai gyereket már nem érdekli, és nekünk a gyerekhez kell alkalmazkodni. Ezek azok a tényezők, amik arra késztetnek bennünket, hogy nem kell folytatni. Ezt a kihívást az óvónők már nem merik vállalni, nem mennek szembe a feletteseikkel. Holott mindennap 10-15 perc népdaléneklés, mesemondás bele kellene, hogy férjen a programba – fogalmazott az óvodapedagógusok egyesületének elnöke, majd hozzáfűzte, hogy kiemelné Magyarkanizsát és Zentát. Ezeken a helyeken nagyon szépen dolgoznak az új program szerint, viszont két-három csoportot küldenek a találkozóra. Ezenkívül a találkozón jelen lesz a kishegyesi iskoláskor előtti intézmény és a topolyai. Magyarkanizsáról érkezik egy szerb ajkú csoport is, és egy nagyon szép műsorszámot hoznak.

Szőke végezetül elmondta, hogy az utolsó találkozóra elhívták azokat az igazgatónőket, akik már nyugdíjasok, de minden évben küldtek csoportot a találkozóra.