2024. április 25., csütörtök

A 3D nyomtatás bűvöletében

Hobbi és kezdődő vállalkozás Csókán

Nemrég számoltunk be a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában megtartott virtuálisvállalkozás-kiállításról, amelyen az iskola diákjai mutatták be képzeletbeli vállalkozásukat, illetve meséltek az érdeklődőknek arról, hogy miért is az ő vállalkozásuk a legjobb.

Az iskola éttermében megrendezett bemutatón az egyik középiskolás diák, Halmai Kovács Martin negyedik osztályos tanuló olyan vállalkozással rukkolt elő, amivel a való életben is foglalkozik. Martin ugyanis 3D nyomtatással foglalkozik szabadidejében, a termékeit pedig elmondása szerint az interneten értékesíti.

A csókai fiatalember napilapunknak nyilatkozva elmesélte, hogy régebben gyakran nézegette az internetre feltöltött „csináld magad”-videókat, amelyek között megtekintett egy olyat is, amelyben 3D-s nyomtatással kinyomtatták azokat a műanyag dobozokat, amelyekre a videó szerzőinek szükségük volt, és úgy gondolta, ő is megpróbálkozik ezzel.

– Spórolt pénzemet összegyűjtve megvásároltam egy közepes árkategóriájú Creality Ender 3 típusú nyomtatót, amely annak ellenére, hogy elsősorban hobbihasználatra készült, kisebb boltok, cégek szükségleteit is ki tudja elégíteni – magyarázta Martin, és hozzáfűzte, hogy a nyomtatónak bármelyik alkatrésze továbbfejleszthető, módosítható.

A nyomtató additív eljárással nyomtat, aminek a lényege az, hogy a segítségével készített tárgy rétegről rétegre „épül fel”, egy réteg 0,2 milliméter vastag. A nyomtatóba filamentet, formailag spagettihez hasonló műanyag szálat töltenek, amelyek közül leggyakrabban ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) vagy PLA (polylactic acid) típusút alkalmaznak, ez utóbbi az egyik legalacsonyabb hőfokon olvadó műanyag, ezért nem húzódik annyira össze a nyomtatás utáni hőmérséklet-változás miatt. Emiatt nagyon könnyű nyomtatni, akár kevés tapasztalattal is, a kezdők között nagy népszerűségnek örvend. Emellett természetbarát is, mivel természetes anyagokból származik (például kukoricából), és bomlandó. Az ABS sokkal nehezebben kezelhető anyag, főként mert nagyobb hőfokon olvad, mint a PLA, ezért nyomtatása melegített tálcát igényel. Nagyon könnyű és erős anyag, nyomtatása kevesebb erőt igényel az extruder részéről, ezért apróbb tárgyak nyomtatására is alkalmas. Martin elmondta, hogy természetesen vannak más 3D nyomtatásra használt anyagok, így egészségügyi tanúsítvánnyal ellátott filamentek is, amelyekből különböző konyhai eszközöket is lehet nyomtatni.

– Ezt a szálat a nyomtatófej megolvasztja, és ebből három tengely segítségével elkészül a kívánt tárgy. Hátrányuk az, hogy időigényes, de bármilyen minta, forma, alakzat elkészíthető, legyen szó játékfigurákról, műszaki prototípusokról, díszekről vagy akár hétköznapi használati tárgyakról – mesélte a középiskolás fiatalember, aki elmondta, hogy elsősorban hobbiszinten, saját célra kezdett el nyomtatni, de mivel folyamatosan növekszik a rendelések száma, elindította saját honlapját is (nyomtassunk3dben.com), ahol eddigi munkái is megtekinthetőek, és amelyen keresztül le lehet adni a megrendeléseket is. Ugyanezen az oldalon számos érdekességet is elolvashatunk a 3D nyomtatással kapcsolatban.

Kérdésünkre a csókai fiatalember elmondta, hogy kis szobrokat, háztartási cikkeket és különböző sütiformákat rendelnek tőle leginkább.