2024. március 28., csütörtök

Hat elsős osztály megnyitását tervezik

Adán az általános iskolába egyelőre 75 iskolakezdő kisdiákot írattak be

A Cseh Károly Általános Iskola két adai, valamint a törökfalui és a völgyparti részlegében szeptembertől legalább 75 iskolakezdő kisdiák kezdi meg tanulmányait magyar és szerb nyelven. Maksó Éva iskolaigazgató elmondta, hogy 6 osztályban tanulhatnak majd a kisdiákok, akik 5 magyar és 1 szerb tannyelvű tagozaton kezdhetik meg általános iskolai tanulmányaikat.

– Nagyon örülünk, mert egyelőre 75 kis elsős iratkozott be a 2022/2023-as tanévre a Cseh Károly Általános Iskolába. A szerb tannyelvű tagozaton 9 tanulónk lesz, valamint 66 magyar diákunk, akik az adai, a törökfalui és a völgyparti iskolaépületben megnyíló osztályokba kerülnek. Az iskolakezdő diákok 6 tagozaton tanulhatnak az új tanévben – mondta Maksó Éva. – Az elsősök létszáma nem növekedett, viszont annak nagyon örülünk, hogy több iskolakezdő kezdi meg tanulmányait, mint amennyi nyolcadikos diák végez. Továbbá a központi iskolaépületben ismét két elsős magyar tannyelvű osztályt nyithatunk, ahogyan tavaly is. Talán a jövőben már nem lesz olyan generációnk, amelyben csak egy magyar tagozatunk lesz a központi iskolaépületben, hanem lassan felfejlődünk. A baraparti iskolában egy magyar tagozat nyílik. A törökfalui nyolcosztályos iskolarészlegben egyelőre 11 elsősünk lesz. A völgyparti iskolarészlegbe 3 iskolakezdőt írattak be. Reméljük, hogy megtarthatjuk a két összevont tagozatot Völgyparton. A falubelieknek nagyon fontos, hogy a gyerekeik legalább az alsós tagozatot helyben végezhessék el, felsőbe már utaznak Törökfaluba. Az iskolában továbbra is folyamatos az iratkozás, bárki és bármikor jöhet. Szeretettel várjuk azokat is, akik visszaköltöznek Adára. Azt hallottuk, hogy lesznek ilyen családok. Nemcsak az első osztályba várjuk a gyerekeiket, hanem bármelyik évfolyamunkra. Adán munkahely és háztámogatás várja őket, jöjjenek vissza, mert itt egy nagyon szép iskola fogadja őket. Mindegyik épületünket renováljuk. A központi iskolaépületünket már felújítottuk, a baraparti iskola szeptemberre készen lesz. A következő évben tervezzük a törökfalui iskola felújítását, és a völgyparti részlegben is szeretnénk valamit csinálni – nyilatkozta az iskolaigazgató.

Maksó Éva (Fotó: Csincsik Zsolt)

Maksó Éva (Fotó: Csincsik Zsolt)

Adán a Cseh Károly iskola központi és a baraparti részlegében az elsős és másodikos diákok napközis foglalkozásokon vehetnek részt. Mindkét épületben ebéd várja a gyerekeket, és szakszerű segítség a tanulásban, ami a tanítás végeztével egészen késő délutánig tart. Miután a szülő hazaviszi a gyerekét, már kevés munkája van vele. Elmondta, hogy a nagy érdeklődés miatt szeptembertől a központi iskolaépületben két csoportot szeretnének indítani, a baraparti részlegben pedig egyet. Kiemelte, hogy ezt engedélyeztetni kell, de mivel nagy az érdeklődés, szinte elképzelhetetlennek tartja, hogy az oktatási minisztérium ne támogatná a napközit. Az iskolaigazgató bejelentette, hogy a központi épületben nyelvileg integrált lesz az egyik csoport, vagyis a diákokkal majd olyan nevelő foglalkozik, aki a szerb és a magyar nyelvet is anyanyelvi szinten beszéli. A baraparti iskolában pedig egy kiegyensúlyozott létszámú csoportot tudnak indítani az első és a másodikos diákok részére.