2022. július 1., péntek

Az idősekkel való foglalkozás Vajdaságban kitüntetett fontosságú

A film, mely meditatív hangulatba helyezi a nézőket

Szerdán este bemutatták A 100 éves ember rutinja című filmet a szabadkai Kortárs Galériában. A játékfilmnek, vagy akár némajátéknak is nevezhető alkotás rendezője és vágója Szász Csongor, az operatőr, Baróti Gábor pedig társszerzőként vett részt a munkában. A film elkészítése kétéves alkotófolyamat volt, amelyre 2016 és 2018 között került sor.

A film főszereplője, Bellányi Ferenc, a Csantavérre települt késélező Bellányi család leszármazottja, a motorozás úttörőjének számított a faluban. A filmben a 99 éves késélező mester és műköszörűs, valamint gépjárművezető-oktató, sofőr, motoros és amatőr színjátszó egy délelőttjét élhette meg a közönség. A filmben a kamera türelmesen követi alanyának minden rezdülését, kezdve a reggeli ébredéstől, a reggeli elfogyasztásán és a műhelymunkán át a gépjármű beüzemeléséig. A film mai mozaikszerű, rohanó világunkkal szemben emberléptékűbb, meditatív hangulatba helyezi a nézőt.

Ennek a projektnek van egy másik része is, egy online dokumentumfilm sorozat, mely a Tito sofőrje voltam címet kapta, és ebben Bellányi Ferenc mesél a rendezőnek az élet kis és nagy dolgairól. Ezeket a hétről hétre frissülő pár perces videóanyagokat a Ctalker Kulturális Alkotócsoport Facebook-oldalán és a ctalker.org-on tekinthetik meg az érdeklődők.

– A fél órás film és a rövid videók között összefüggés van. Annyi különbséggel, hogy amíg az egy beállításból felvett rövid videó a beszédre, a mesére, a történetre épít, a játékfilm az önmagát alakító Bellányi Ferenc némajátékán és az érzékeny operatőri munkán alapul. A teljes film anyagát egy nap alatt forgattuk le. Ezt azonban megelőzte egy rövid előforgatás és egy terepszemle, amikor átbeszéltük és tisztáztuk a koncepciót. A munkafolyamat zökkenőmentesen zajlott. Nagyon könnyű volt együtt dolgozni Bellányi Feri bácsival. Még az sem okozott problémát, ha meg kellett ismételni egy-egy jelenetet. Mindvégig nyitottan, talpraesetten és rutinosan kezelte a filmforgatást. Azért Ferencre esett a választásom, mert egy legendás emberről beszélünk, akit mindenki ismert a faluban és fordítva. Élettörténete visszanyúlik egészen az első világháborúig. Így sok érdekes dolgot megtudhattunk tőle, egyebek közt Csantavér múltjáról is. Meg merem kockáztatni, hogy Feri bácsi történeteit a jövőben még különböző indíttatású szakemberek is vizsgálhatják, izgalmas részletek után kutatva vagy konkrét kordokumentumot keresve – mondta Szász Csongor rendező.

Baróti Gábor, Bellányi Ferenc és Szász Csongor (Fotó: Ctalker Kulturális Alkotócsoport )

A megtekintett fél órás anyagot, valamint az online dokumentumfilm sorozatot – ami lassan harminc hete folyamatosan frissül – a rendező ez idáig teljesen önerőből készítette, anyagi támogatás nélkül.

– Bízom benne, hogy sok embernek elnyeri majd a tetszését és felkelti a figyelmét, ugyanis az idősekkel való foglalkozás Vajdaságban kitüntetett fontosságú – tette hozzá Szász Csongor.

A 100 éves ember rutinja című film hamarosan megtekinthető lesz a ctalker.org című honlapon.