2022. június 28., kedd

Herceg Jánosra emlékeztek Zomborban

A Dunatáj Egyesülés szervezésében Herceg János akadémikus, író, műfordító születésének 113. évfordulója alkalmából tartottak emlékezést szerdán estefelé a zombori Szent Rókus temetőben, az író síremlékénél.

Dr. Silling István nyelvész, néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár Herceg János és a zombori festők címmel mondta el emlékező gondolatait. Silling tanár úr egyebek mellett a következőket hangsúlyozta:

– Herceg János, amikor a Kalangya folyóirat főszerkesztője lett, akkor vélte elérkezettnek az időt, hogy a Bácskának és benne Zombornak a képzőművészeti örökségéről, illetve jelenéről is szólnia kell a szélesebb olvasóközönség felé (...) Természetesen a Kalangyabeli megszólalás idején már egy, a Bácska festőit ismerő, a többiekkel pedig ismerkedő esszéíró szólal meg, s nem egy kezdő publicista. Elsősorban az itt élt vagy élő magyar festők érdekelték, az ő művészetükről kívánt vallomást tenni, azonban a Zomborba a háborút megelőző időszakban visszatért s a képzőművészek között biztosan a legnagyobbá növekedő szerb Konjović alkotása sem kerülték el figyelmét (...) Herceg János meglátta a zsenit, bármerre is járt a világban, de szülőföldjétől elszakadni sohasem tudott, nem is akart. Így alkotott maradandót a XX. század közepén a mi képzőművészeti életünkről is – hallottuk egyebek között dr. Silling Istvántól.

Dr. Silling István (Fotó: Limburger Georgina )

L. Móger Tímea költő egy, a '60- as évekből való naplórészletet olvasott fel, amelyben Herceg János arról beszél, hogy mi a vajdasági magyar író feladata válságos idő- és korszakokban.

Herceg János sírján elhelyezte a kegyelet virágait a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának tagja: Turkál Marianna, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében: dr. Úri Emese, dr. Goretić Vámoser Györgyi, Kanizsai Tamás, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület vezetősége nevében: Gellér Magdolna, a zombori Magyar Polgári Kaszinó képviseletében: Cselenák Kornél, Szladek László, a Kuckó Gyermeksarok nevében: L. Móger Tímea, a Dunatáj képviseletében: Pelt Ilona, Péter István.