2024. március 29., péntek

Harcsenko: A szankciók bevezetése nem barátságos lépés

Alekszandr Bocan Harcsenko Oroszország belgrádi nagykövete kijelentette, hogy Moszkva reménykedik abban, hogy Szerbia nem fogja megváltoztatni álláspontját az Oroszországgal szembeni szankciók esetleges bevezetése terén. Hozzátette, hogy Belgrád ezen lépését Moszkva nem fogja barátinak tekinteni – írja az N1 hírportál.

– Ez a reményünk megalapozott a legfelsőbb politikai vezetőktől érkező kijelentések, valamint a lehetséges következmények mérlegelése alapján is. Olyan okokról van szó, amelyek létfontosságúak Szerbia fejlődése szempontjából, ugyanakkor a lakosság többsége sem támogatja a szankciók bevezetését – mondta Bocan Harcsenko a Vajdasági RTV-nek nyilatkozva.

A nagykövet nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen következményekkel járna, ha Szerbia mégis szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben.

– A szankciók nem barátságos lépések, különösen nem az ilyen méretűek – jelentette ki Bocan Harcsenko.

Hozzátette, hogy Belgrád és Moszkva közti kapcsolatokban nem történtek változások és hangsúlyozta, hogy Oroszország idáig egyetlen stratégiailag fontos projektjét sem mondta le Szerbiával.