2024. március 29., péntek

Értékekkel az erőszakmentes társadalomért

Kerekasztal-beszélgetés a családon belüli bántalmazás megfékezéséről

A Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság az ENSZ Szerb Fejlesztési Programjával együttműködve tegnap kerekasztal-beszélgetést tartott a Lépés a családon belüli erőszak elleni átfogó védelem felé Vajdaságban: Az erőszak elkövetőivel folytatott integrált munkaprogram hatásai címmel. A projekt támogatja a nők és a lányok elleni erőszak megfékezésre irányuló programokat, illetve segíti az erőszakot tapasztalt nőket. A beszélgetést Szélesi Gyöngyi, a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság segédtitkára nyitotta meg.

– Az erőszak egy általános globális probléma, teljes mértékben tudatában vagyunk annak, hogy nem lehet felszámolni. Ugyanakkor a 21. században egy felelős társadalomként, amelyben élünk és dolgozunk mindent meg kell tennünk az erőszakos tevékenységek csökkentése érdekében. Nekünk az erőszak áldozataiért kell tennünk. A legfontosabb, hogy az erőszak áldozatait támogató szakosodott szervezetek együtt tudjanak működni, az áldozatok biztonságának növelése érdekében. Olyan intézkedéseket, programokat, terveket kell elfogadni, amelyek valamilyen módon egy kötelező keretet adnak olyan tevékenységek végrehajtásához, amelyek megfelelő eredményeket hoznak – mondta a segédtitkár.

Az ülés során áttekintették a témában készült 2008-as stratégiai dokumentumot.

– Ez volt az első stratégiai dokumentum, amelyről elmondhatjuk, hogy kiváltója volt olyan intézkedéseknek, programoknak, törvényeknek, dokumentumoknak, amelyek magasabb szintre emelték az erőszak elleni védekezést – emelte ki Szélesi Gyöngyi.

A beszélgetésen Ivana Perić, az SOS női központ koordinátora is részt vett.

– Munkánk fő témái a nemi alapú erőszak, a nemek közötti egyenlőség, a nők és lányok támogatása az erőszakos helyzetekben. Foglalkozunk fiatalokkal is, a mentális egészség minőségének javítása érdekében. Célunk olyan értékek kialakításának ösztönzése, amelyek hozzájárulnak az erőszakmentes társadalom kialakulásához. Számunkra az áldozatok biztonsága és támogatása elsődleges fontosságú. Az előző évben 492 bántalmazott személynek segítettünk. Az áldozatoknak főként pszichológiai támogatásra és jogi tanácsadásra van szükségük. Arra törekszünk, hogy csökkentsük az ismétlődő bántalmazások kockázatát, illetve hogy felhasználóinkat képessé tegyük az erőszak visszaszorítására – mondta.

Az ülésen szó esett a tartományi kormány legfontosabb lépéseiről a nemi alapú és a családon belüli erőszak megfékezésére, az erőszakot átélt nők megfelelő támogatásáról, illetve az erőszak elkövetőinek felelősségre vonásáról is.