2024. április 20., szombat

Rajzolj erdei békát!

Nemzetközi természetismereti rajzpályázat

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület idén is meghirdette nemzetközi természetismereti rajzpályázatát az általános iskolások számára. Az idei pályázat központi témája az erdei béka és élőhelye. E téma fontosságát az bizonyítja, hogy az erdei béka mint a lombos erdők jellegzetes faja ugyan általánosan elterjedt, ám az erdei élőhelyek nélkülözhetetlenek számára. Elsősorban szaporodóhelyeinek megléte, illetve az egyedek vándorlásának lehetősége bír nagy jelentőséggel a faj szempontjából. Peterakó helyei a tiszta vizű, sokszor időszakos erdei tavak.

A szaporodó egyedek az összes rendelkezésre álló víztestet kihasználják. Többnyire éjjel aktív, de párás, nyirkos időben nappal is mutatkozhat. Táplálékát az erdő avarszintjén vagy erdei tisztásokon, sűrű növényzet között keresi. Rovarokra, férgekre, meztelencsigákra vadászik. Az erdei béka hátának színe világosbarna, rajta előfordulhatnak kisebb sötét foltok, esetleg némi márványozás. Hasoldala fehéres, néha kissé rózsaszínes vagy sárgás beütéssel. A hát és a has színe között fokozatos az átmenet, az oldalakra szintén a szürkésbarnás, esetleg halványsárgás árnyalatok jellemzők.

A pályaművek beküldési határideje május 30-a. A pályamunkák korcsoportonként kerülnek elbírálásra. A pályázat kiírója a korcsoportok első három legjobbnak ítélt pályamunka alkotóit korosztályuknak megfelelő könyvjutalomban részesíti. A szakmai zsűri a kiemelkedő tehetségű pályamunkákat különdíjjal is jutalmazhatja.

A pályázatra beküldött pályamunkákból kiállítást állítanak össze Topolyán a Tájház nyári tantermében, ennek megnyitójára 2022. június 13-án, hétfőn 18 órai kezdettel kerül sor, ünnepélyes díjkiosztóval egybekötve.

 A Nemzetközi természetismereti rajzpályázat felhívását az Arcus Környezetvédő Egyesület internetes oldalán olvashatják.