2024. április 25., csütörtök

Összekovácsolják a közösséget

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte vasárnap a verbászi Aranykalász kézimunkacsoport

Csaknem teljesen megtelt vasárnap délután a verbászi Drago Jovović Sport- és Rekreációs Központ nagyterme, ahol Vajdaság 23 településéről mintegy 32 kézimunkacsoport 4-4 fővel képviseltette magát a helyi Szirmai Károly ME keretében működő Aranykalász kézimunkacsoport fennállásának 20. évfordulóján.

A jelenlévőket először Paróci Mária, a kézimunkacsoport elnöke köszöntötte, aki többek között elmondta, a Szirmai Károly ME keretében működő kézimunkacsoport 2002 márciusában alakult a római katolikus plébánia hittantermében Varga Jenő, akkori verbászi plébános ajánlatára, és ő volt a csoport névadója is.

− Az akkor tíz tagot számláló csoport első munkája a vajdasági búzamező hét virága volt. Az atya hamarosan oktatót is beszervezett a munkába, a megboldogult Kiss Julianna szenttamási kézimunkázó személyében. Ugyanabban az évben csatlakoztunk a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségéhez, ahol immár 20 éve aktívak vagyunk. Csaknem minden helyi ünnepségen ott vagyunk, de mi magunk is szervezünk különböző műhelymunkákat, így például a gyerekek számára rendezett húsvéti és karácsonyi műhelymunkákon több száz diák vesz részt. Ezenkívül rendszeresen megszervezzük a karácsonyi és a húsvéti kiállítást, az új kenyér ünnepét, a templombúcsút, teadélutánokat, karácsony táján ellátogatunk a dreai Lurkóházba, továbbá minden év májusában műhelymunkát tartunk a szövetség tagcsoportjai számára – sorolta Paróci Mária.

Valka Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség körzeti elnöke a jeles ünnep alkalmából gratulált az Aranykalász egyesületnek, és felszólalásában kiemelte, nagy szükség volt és van jelenleg is az itteni magyar közösség összekovácsolására.

− Azt kívánom, hogy ezt a közösséget az elkövetkező 20 évben ugyanígy fenntartsák, hogy folytassák a sikeres munkát és még nagyobb számban tudjanak működni – mondta Valka Károly.

Szabadi Károly verbászi plébános a szeretet, a reménység és a húsvét napjaiban a Jóisten áldását kérte az egyesületre és annak működésére az elkövetkező időszakban, továbbá az életben is.

A felszólalásokat követő ünnepi műsorban fellépett a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola Allegro énekkara Hevér Judit zenetanár vezetésével, a kúlai Fenyvesi Petronella a Szabadnak születtem című dalt adta elő, Varga Zsuzsanna, a valamikori Édes csók együttes énekese énekelt és szavalt, a Szirmai Károly ME Rozmaring asszonykórusa előadásában pedig népdalcsokrot hallhattak.

Ferenci Ferenc, Tiszasziget polgármestere lapunknak elmondta, hogy több alkalommal is járt Vajdaságban, és hogy már több mint tíz éve tartsák a kapcsolatot az itteni Kézimunka-kedvelők Szövetségével, amely 46 egyesületet tömörít. Verbászon most járnak először.

− Lampert Józsefné Erzsikát, a tiszaszigeti Kreatív Műhely elnökét rokoni szálak fűzik Vajdasághoz, ő volt az, aki elindította a kapcsolatteremtést, aminek köszönhetően évente két összejövetelnek gyakorlatilag rendszeres résztvevői vagyunk. Ugyanilyen nagy öröm, hogy évente egy nagykiállítást meg tudunk szervezni Tiszaszigeten is, amikor Vajdaságból 25-30, sőt néha 40 egyesület jön át hozzánk. Mindent összegezve a kapcsolat nagyon szépen működik, és nagy öröm számunkra, hogy itt lehetünk a jeles évforduló megünneplésén, ahol igen szép számban vannak ismerősök is – fogalmazott a Tiszasziget polgármestere.

Kifejtette, szívügyének tekinti a határon túli magyarok kultúrájának támogatását, és erre a kézimunka kiváló alkalom, mert azok, akik ebben tevékenykednek, szívüket, lelküket beleadják a munkába.

Az ünnepi ebéd előtt elhangzott, hogy a nyár folyamán a vajdasági kézimunkacsoportok több műhelymunkát is szerveznek. Ebből az elsőt Szenttamáson a hittanteremben tartják meg május 14-én.