2024. április 23., kedd
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Démare nyerte meg a messinai mezőnyhajrát

A Giro ötödik szakaszára továbbra is Szicílián maradt a verseny, ezúttal egy többnyire sík 174 kilométeres szakaszt teljesített a mezőny a sziget keleti partja mentén, ám a táv közepén egy komolyabb emelkedőt jelentett az ezer méter fölé magasodó Portella Mandrazzi megmászása.

A hegyre menet több esélyest is lerázott magáról a peloton, így Mark Cavendish, Caleb Ewan és Arnaud Démare is leszakadt, s közülük csak utóbbinak sikerült visszazárkóznia csapattársai, köztük Valter Attila segítségével. Az ötfős szökevénycsoport a lejtmenetben elveszítette előnyét, innentől mezőnyhajrá volt készülőben. A cél előtt 800 méterrel egy éles és szűk balkanyar stratégiai fontosságúnak bizonyult, innen a GFC versenyzői tudtak a legjobban kijönni, akik szabaddá tették az utat Démare számára a szakaszgyőzelem felé. A nagy hajrában Biniam Girmay szerencsésen úszta meg, hogy a falhoz szorították, míg Fernando Gaviria dühösen csapkodta a kormányt a második helyen, miután úgy tűnt, nem tudott magasabb sebességi fokozatra kapcsolni az utolsó méterekre.

Az előzetesen a szakasz esélyesének tartott Mathieu van der Poel nem volt harcban a győzelemért, és bár a győztes bolyban haladt, csak 78. lett, Cavendish viszont közel 12 perces hátrányt szedett össze. Az összetett állása nem változott, Juan Pedro López tovább viselheti a rózsaszín trikót. A csütörtöki szakasznak egy rövid kompút után vágott neki a mezőny, hiszen Calabria régióból, a csizma orrából folytatják útjukat észak felé.

Szerdán délután Csákvárról elstartolt a Tour de Hongrie, melynek első szakasza lapzártánk után ért véget Székesfehérváron.

Giro d’Italia, 5. szakasz (Catania–Messina, 174 km): Arnaud Démare 4:03:56 óra, Fernando Gaviria, Giacomo Nizzo, Davide Ballerini, Biniam Girmay a. i. stb. Az összetett állása: Juan Pedro López 18:21:03 óra, Lennard Kämna +39, Rein Taanamäe +58 mp, Simon Yates +1:42, Mauri Vansevenant +1:47 p stb.