2024. április 20., szombat

Drávaszögi emlékek

Újvidéken is bemutatták Faragó Árpád Ahol nem némulnak el a harangok című kötetét

Kedd este az Újvidéki Színházban mutatták be Faragó Árpád Ahol nem némulnak el a harangok című könyvét. A kötet drávaszögi történeteket tartalmaz, hisz mint a szerző – kiváló nyugalmazott színművészünk – megjegyezte: a Dráva és a Duna háromszögében is sok magyar él. Ám sok történés a vajdasági magyarok számára is ismerősen csenghet.

– A könyv a délvidéki magyarokról szól. Amikor azt mondom, hogy a délvidéki magyarokról, akkor a vajdasági magyarokra és a Horvátországban élő magyarokra gondolok. Azért írtam róluk, mert az utóbbi időben gyakran halljuk azt, hogy a migrációs hullám megváltoztatta több ország keresztény jellegét. Nagyon sok nyugati állam van, amely befogadta a migrációs tömegeket, viszont elvesztette keresztény jellegét. Akikről a könyvem szól, azok több mint ezer éve élnek a Dráva és a Duna háromszögében épült Árpád-kori településeken, amelyeket a századok során többször is leromboltak. A drávaszögiek túlélték a tatárjárást és a török veszedelmet, valamint legutóbb a délszláv háborúk pusztítását is. Ezer éve megmaradtak szülőföldjükön, megtartva nyelvüket, hagyományaikat és hitüket. Mindig újjáépítették településeiket, és ami külön érdekes, hogy mindig a templom építésével kezdték. A könyvet ezek a történetek ihlették, mert úgy éreztem, meg kellett írnom, hogy van egy kis nemzet, melynek rettenetesen nagy ereje van – mondta Faragó Árpád, aki az est során kitért a jelenleg virágzó szerb és magyar kapcsolatokra is.  

– Számomra egy történelmi esemény volt, amikor a szerb és a magyar nemzet megtalálta az egymás felé vezető utat. Egy nagyon fontos pillanat volt, mikor átvehettem a magyar állampolgárságot, de úgy hiszem, nemcsak számomra, hanem nagyon sokak számára. Nagyon örülök, hogy megélhettem ezt a számomra szép korszakot – tette hozzá.

A drávaszögi múltról szóló könyvet Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke és Magyar Örökség díjas író méltatta, akihez szintén közel áll Baranya.

– Ez egy nagyon fontos könyv a vajdasági magyarság számára is. Remélem, sokak kezébe eljut. Faragó Árpi bácsi korábbi könyvei a színház világáról szóltak, hiszen kiváló színész és színházigazgató volt. Most viszont hazament a szülőhelyére, Baranyába, a Drávaszögbe. Könyvének egy része akár honismereti tanulmány, vagy útikalauz is lehetne. A könyv másik részében pedig feleleveníti a régi emlékeket – mondta Dudás Károly.

A kötetből Kőműves Csaba Bence, az újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatója olvasott fel három részletet. A közönség hallhatott egy történetet Baranyai Júlia tanárnőről is.