2024. április 19., péntek

Leállt a gázszállítás az ukrán mérőállomáson keresztül

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a földgázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül – derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adataiból.

Az ukrán hatóságok kedden közölték: rajta kívül álló okok miatt Kijev kénytelen felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül. Eddig itt haladt át az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada.
Az ukrán üzemeltető közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett. A cég közleményében rámutatott: fennáll a veszélye, hogy az orosz erők beavatkoznak a technológiai folyamatokba, megváltoztatják a gázszállító létesítmények működési módját, jogosulatlanul vonnak ki gázt a tranzitforgalomból, veszélybe sodorva a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.
Kijev jelezte: az európai partnerekkel szemben fennálló tranzit-kötelezettségek teljesítése érdekében a földgázt a Szudzsa csomóponton át szállítják.
A Gazprom orosz állami gázvállalat arra figyelmeztetett: technológiailag kivitelezhetetlen, hogy a többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába. A cég hangsúlyozta: nem látja akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül. Közölte: a cég nem kapott semmilyen értesítést arról, hogy vis maior körülmények állnának fenn, hozzátéve, hogy az ukránok az utóbbi hetekben zavartalanul dolgoztak Szohranyivkában.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: „Oroszország mindig is megbízhatóan teljesítette szerződéses kötelezettségeit és ez továbbra is szándékában áll". Jelezte egyben, hogy Moszkvát nem terheli közvetlen felelősség a szállítások leállásáért. Mindemellett Peszkov nem szólt arról, hogy Moszkva keres-e alternatív gázszállítási útvonalakat.
Az ukrán fél szerdán közölte: nem osztja a Gazprom aggályait. „Nem tudjuk megerősíteni a Gazprom állítását, hogy technikailag lehetetlen a tranzit átirányítása Szohranyivkából Szudzsába" – írta a Naftogaz ukrán állami gázvállalatot vezérigazgatója, Juri Vitrenko a Twitteren. Rámutatott: karbantartási munkák miatt korábban is előfordult, hogy a megszokott mennyiség másfélszerese érkezett a szudzsai mérőállomáson keresztül.
Szerdán közel 72 millió köbméter orosz földgázt igényelt Európa a szudzsai mérőállomáson keresztül – derült ki a hivatalos adatokból.
Kedden 95,8 millió köbméter orosz földgáz érkezett Ukrajnán keresztül Európába.
Eközben a szlovákiai gázszállításért felelős vállalat adataiból kitűnt, hogy kevesebb orosz gázt igényeltek az Ukrajnán keresztül Szlovákia felé tartó tranzitvezetéken keresztül.
A Velke Kapusany határponton keresztüli igénylések szerdán napi 717 923 megawattórán (MWh) álltak, míg kedden még 883 844 MWh volt ez az adat.
A Rystad Energy norvég olajipari elemzőcég szerint Ukrajna döntése, hogy részben leállítja az orosz gázszállítást a szohranyivkai mérőállomáson keresztül, kerékkötője lehet az európai országok azon terveinek, hogy feltöltsék föld alatti földgáz-tározóikat. „Ukrajna, az orosz gáz kulcsfontosságú tranzitországaként, első alkalommal sértette meg az európai gázszállításokat, vis maiort hirdetve. Egy újabb vezeték európai gázhálózatból történő kivonásának dominóhatásai és a napi tízmillió köbméter földgáz kimaradása megnehezítik majd az európai országok gáztározókkal kapcsolatos elképzeléseit" – idézte a szakértőket az Interfax.
A Rystad Energy szakemberei ezenfelül úgy vélekedtek, hogy a gáztranzit körül kibontakozó újabb bonyodalom csak felgyorsítja majd Európa lemondását az orosz gázszállításokról. Mindemellett szerintük az uniós tagállamok aligha fogják azonnal megérezni a nehézségeket, tekintettel az erősen integrált gázhálózatukra. „Ez azonban újabb terhet ró majd a hálózatra és megnehezíti az árak csökkentésének lehetőségét" – tették hozzá a szakértők.
A Rystad Energy szerint a szohranyivkai mérőállomáson keresztül naponta 23 millió köbméter gáz haladt át. A szudzsai mérőálláson májusban naponta átlagosan 70 millió köbméter földgáz ment keresztül. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Gazprommal kötött megállapodások értelmében a szudzsai mérőállás felső kapacitása 77 millió köbméter, amelyet korábbi tapasztalatok alapján további hatmillió köbéterrel lehet emelni, így Szohranyivka leállásával napi tízmillió köbmétert kellene másfelé átirányítani.
Bulgária júniustól számíthat az amerikai cseppfolyósított földgázszállítmányokra (LNG), miután a Gazprom leállította az országba irányuló földgázt. Erről Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök állapodott meg Washingtonban – közölte a szófiai kormány szerdán. A kabinet hozzátette: olcsóbban fogja kapni az amerikai cseppfolyósított földgázt, mint amennyiért a Gazpromtól szerezte be az energiahordozót.
A Gazprom április 27-én állította le a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni. Bulgária évente hárommilliárd köbméter gázt fogyaszt, amelynek több, mint 90 százaléka eddig Oroszországból érkezett.