2024. április 19., péntek

Montenegró, te drága!

Az orosz és ukrán menekültek a háromszoros árat is megfizetik a tengerparti lakásokért – Drágulhatnak-e az idényjellegű szállások?

Jelentősen megdrágultak az ingatlanok Montenegróban. A gazdag oroszok és ukránok a háború elől a tengerpartra menekülnek, és tömegesen váltanak ki lakásokat. A B92 hírportál információi szerint a bérlők háromszor annyit is hajlandóak fizetni a tengerparti lakásokért, mint amennyiért azokat egyébként kiadják a montenegrói tulajdonosok. A szolgáltatók szerint mindez nem befolyásolja az idényjellegű szállásokat: a vendégházak és apartmanok ugyanis nem felelnek meg a menekült családok elvárásainak.

Feltűnő áremelkedéseknek lehettek tanúi azok, akik az utóbbi hetekben kezdték el szervezni a nyaralásukat Montenegróban. Az internetes platformokon ugyanis hétről hétre folyamatosan drágultak a tengerparti szállások. A booking.com kínálatából kiválasztott, négytagú családnak felajánlott egyszobás apartmant április végén még 280 euróért lehetett lefoglalni 9 éjszakára, a májusi ünnepeket követően viszont már 300 euróra ugrott az ára. A héten ugyanezért az apartamanért már 330 eurót kértek a platformon. Felvetődik tehát a kérdés: a szálláshelyek árának folyamatos emelkedése csupán a közeledő idény következménye, vagy a háromszorosára drágult ingatlanbérlések miatt növekednek a szerbiai turisták költségei is?

Az utóbbi három hónapban ugyanis szinte minden kiadható lakás elkelt a montenegrói tengerparton. Az ingatlanközvetítő ügynökségek szerint a bérbe adók az új, megháromszorozott árakkal egy év alatt akár tízezer eurót is megkereshetnek. A hihetetlenül magas árat azonban a helyiek nem tudják megfizetni. Így sok lakástulajdonos döntött amellett, hogy megszakítja az évekkel ezelőtt megkötött szerződéseket, és a megbízható bérlőiket a gazdag orosz és ukrán családokra cserélik fel.

A hihetetlenül magas bérleti díjak mellett a megvásárolható ingatlanok ára is az egekbe szökött a montenegrói tengerparton. Az ügynökségek szerint ez azonban betudható az építőanyag drágulásának és az inflációnak is. Az új lakások iránt elsősorban a szerbiai és montenegrói állampolgárok érdeklődnek, az orosz felvásárlás megcsappant. Korábban ugyanis az oroszok tömegesen vásárolták az ingatlanokat a montenegrói tengerparton, ám jelenleg a szankciók miatt nem tudják átutalni a pénzüket a befektetőknek – magyarázták az ügynökségek szakemberei.

HAVI 700 EURÓ EGY LAKÁSÉRT

A montenerói közszolgálati televízió tudósítása szerint a legtöbb menekült Budvában szeretne lakást váltani. A Kamin ügynökség tulajdonosa, Dušan Ranković már 22 éve foglalkozik ingatlanközvetítéssel: bevallása szerint pályafutása alatt eddig még sohasem tapasztalt ilyen helyzetet.

– Az ukránok hihetetlen összegeket hajlandóak fizetni a lakásokért. Ez ahhoz vezetett, hogy jelenleg szinte egyáltalán nincs kiadható vagy megvásárolható ingatlan Budvában. A legrosszabb, hogy a bérbe adók többsége megszakította azokkal a helyiekkel a szerződést, akik legfeljebb 300-400 eurót tudtak fizetni a lakások váltásáért. A menekültek ugyanis havonta akár 600-700 eurót is asztalra tesznek az albérletért – mondta a tapasztalt ügynök, aki szerint jelenleg a „mesterségesen felpumpált” árak uralják a piacot, amelynek év végéig vissza kellene térnie a normális kerékvágásba.

Podgoricán már nem annyira extrém a helyzet, mint a tengerparti városokban – mondta Mira Radović, egy fővárosi ügynökség igazgatója. A bérbe adott ingatlanok száma nem emelkedett drasztikusan, a lakástulajdonosok azonban jelezték, hogy a külföldi bérlőknek magasabb árért adják ki az ingatlanjaikat, mint amennyit a helyieknek felszámolnának.

A háborúk miatt bekövetkező népvándorlások óhatatlanul befolyásolják az árakat abban az országban, amely a menekülteket fogadja – magyarázta a hercegnovi Ügyviteli Egyetem professzora, Vasilije Kostić. Kiemelte, hogy hasonló helyzetben volt az ingatlanpiac akkor, amikor a boszniai háborúk miatt tömegek vándoroltak át Montenegróba. Ilyenkor nem az a kérdés, hogy ideiglenesen emelkednek-e az ingatlanárak: sokkal inkább az, hogy elég erős „impulzus” éri-e az országot ahhoz, hogy tartóssá váljon a drágulás a piacon.

AZ APARTMANOK NEM LAKÁSOK

A gazdasági elemző szerint a jelenlegi árak állandósulása több tényezőtől is függ: figyelembe véve az eddig tapasztalt piaci mozgásokat feltételezhető, hogy az áremelkedés a tengerpartra korlátozódik. Azt viszont nehéz felmérni, hogy mindez hogyan hat az idényjellegű szállások áraira – mondta a szakember.

– A vendégházak és apartmanok kiadói tisztában vannak azzal, hogy a menekültek nem turisztikai ellátást igényelnek. Ez arra enged következtetni, hogy az ingatlanpiac drágulása nem befolyásolja majd jelentősen a szállások díjszabását – mondta a professzor.

Ezt a podgoricai Aurora travel idegenforgalmi ügynökség igazgatója, Sonja Zogović is megerősítette a Pobjeda hírlapnak. Kiemelte, hogy a montenegrói tengerpart évek óta nemzetközileg elismert üdülőhely, így az idegenforgalmi kínálat árait is ennek szellemében határozzák meg. Teljesen egyértelmű, hogy a szálláshelyek a nyár folyamán a legdrágábbak, idényen kívül pedig olcsóbbak – utalt a nemzetközi platformokon megjelent drágulás egyik okára az ügynök.