2024. március 29., péntek

Szabad lisztkivitelt javasol a kormány

Szerbia kormánya tegnapi ülésén módosította a lakosság számára fontos, alapvető mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének ideiglenes korlátozásáról szóló korábbi határozatát, melynek értelmében havi szinten meghatározzák, miből mennyi exportálható. A legfőbb végrehajtó testület megállapította, hogy a hazai piac liszttel és búzával való ellátottsága jó, és a szabad lisztkivitel ezt nem sodorja veszélybe.

Az exporttal ugyanakkor lehetővé válik, hogy az aratás előtt tehermentesítsék a silókat és helyet készítsenek elő az új termésnek. Szerbia egyúttal megőrzi hagyományos piacait, mivel már hosszú ideje ellátja liszttel a régió országait.

„Tekintettel arra, hogy elegendő mennyiségű liszt és búza áll rendelkezésünkre, a szabad lisztkivitelnek, amit ezzel a döntésével a kormány javasol, többszörösen kedvező gazdasági hatása lesz a hazai piacra, bővíti a hazai feldolgozók tevékenységét, és lehetővé teszi a malmoknak, hogy anyagi eszközöket halmozzanak fel az újbúza átvételére” – közölte a köztársasági kormány.