2024. április 24., szerda

Tíztől tízig a múzeumban

A Vajdasági Múzeumból az idén is részt vesz a a Tíztől tízig a múzeumban elnevezésű eseményegyüttesben, május 14-e és 20-a között.

Ebben az időszakban a múzeum 10 és 22 óra között fogadja a látogatókat, viszont május 14-én, szombaton, az Európai Múzeumok Éjszakáján 10-től éjfélig lesz nyitva az intézmény.

A szervezők gazdag és sokszínű programmal készülnek, szombaton 19 órai kezdettel a Hogyan került a sisak a nagyi kertjébe című előadást nézhetjük meg, amelynek célközönsége a négy és tíz év közötti gyermekek, szüleik és nagyszüleik. A bábelőadáson keresztül a múzeum kusztoszának meséje által a közönség megtudhatja, hogy egy nagymama a kertben kapálás közben két darab aranyozott, római sisakot talált.

Az előadás választ ad a felmerülő kérdésekre, vagyis arra, hogyan kerültek a sisakok a kertjébe. Mindez csak a véletlen műve, vagy rendőrségi nyomozás tárgyát képező ügy? Az érdeklődők a pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs e-mail-címre küldött üzenettel jelezhetik részvételi szándékukat.

Ezt követően 21 órakor Sofija Sabinović – Harp lady hárfaművésznő zenél, ő az Ahol a vándorlások véget érnek – a római Pannóniától napjaink Vajdaságáig című kiállítás zenei aláfestésével már bizonyította művészi tehetségét. Aznap 22 órától Tijana Stanković Pešterac, az Ahol a vándorlások véget érnek című kiállítást fogja bemutatni a közönségnek, amelynek szerzője is egyben.

Az érdeklődők a bemutató során megtudhatják, hogy a Vajdasági Múzeum a világ egyetlen olyan intézménye, ahol három, i. sz. 4. századból származó római sisakot őriznek és hogy idáig mindössze tíz darabot találtak belőle. Választ kapunk arra is, hogy kinek köszönhetjük ezt a felfedezést.

A programok május 15-én, vasárnap is folytatódnak, 11 órai kezdettel Játszhatok-e veletek? címmel múzeumi játszóházra várják a kicsiket, öt és tíz év közötti gyermekeket. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs e-mail-címen. A Múzeumi tárgyak, mint a migráció tanúi című előadás vasárnap 19 órakor kezdődik, Tijana Stanković Pešterac szól a közönséghez.