2024. április 19., péntek

Strandidénykezdés Újvidéken

A városi fürdőhely égész évben várja látogatóit, a hivatalos strandidény május 1-jén megkezdődött.

A Strandon egyelőre tilos a fürdés, ugyanis a vízi mentők még nem fésülték át a folyó partközeli medrét, és megtörténhet, hogy a víz felszíne alatt veszélyes, a fürdőzőknek, úszóknak komoly sebeket okozó hulladék rekedt meg a tél folyamán.

A bóják kedden még a parton voltak, amint ezeket beviszik a vízbe, kezdődhet a lubickolás. Már akinek, ugyanis a víz hőmérséklete alig 17 fok, amit a strandolók többsége jéghidegként él meg. Ettől függetlenül a napfürdő már hetekkel ezelőtt elkezdődött, felső fotóink a hétvégén készültek.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

Az alsó képeken látható akciójeleneteket kedden kapta lencsevégre kollégánk, a vízi mentők gyakorlatoztak, javában készülnek az idénynyitásra. Amióta ők vigyáznak a strandolók épségére, azóta az újvidékiek által legkedveltebb fürdőhelynél senki sem fulladt a vízbe.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A mentési gyakorlatok szabványszerűek, a mentők felszerelése korszerű, az idén kaptak egy gyors csónakot, amellyel rövid idő alatt a bajba jutottak segítségére siethetnek. A strandőrtornyokat már kihelyezték, a beléptetőrendszert is hamarosan felszerelik, szinte minden készen álla nyitásra.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A strandot működtető Városi Kertészet az idén sem tervezi növelni a belépőjegyek árát, az idényjegyek és a napijegyek is ugyanannyiba fognak kerülni, mint tavaly. A megfizettetés valószínűleg június elsejétől esedékes.