2024. április 20., szombat

Gyermekeink biztonságáért

A városban kiváló az együttműködés az állami és a civil szektor között

Ülésezett a képviselő-testület keretében működő Általános- és Középiskolák Erőszakellenes Koordinációs Testület, valamint az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Központjának tagjai, meghívást kaptak Vlasotinci, Aranđelovac és Szabadka képviselői is.

A tanácskozást Miloš Vučević, Újvidék polgármesterének, valamint Igor Jurić, az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Központja igazgatójának a kezdeményezésére szervezték meg abból a célból, hogy a civil és az állami szféra minél sikeresebben együttműködhessen a jövőben a kiskorúak közötti erőszak megfékezése terén. Azt szeretnék elérni, hogy az Újvidéken jól bevált együttműködési modelleket az ország más részein is alkalmazzák.

Dina Vučinić, a városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja és az Erőszakellenes Koordinációs Testület elnöke elmondta, hogy a tanácskozáson jelen voltak az iskolák tanulói parlamentjeinek a képviselői is, akik folyamatosan részt vesznek a koordinációs testület munkájában, majd kiemelte: a koordinációs testületnek havonta küldik az erőszakellenes akciók és a megelőző intézkedések eredményeiről szóló jelentéseket, és ebben a tanárok, a tanulók és a szülők is részt vesznek.

Vučević hangsúlyozta, nagyon büszkék a koordinációs testület munkájára.

– A tanácskozásnak az a legfőbb célja, hogy az erőszakellenes akcióba bekapcsolója azokat a civil szervezeteket és egyéneket is, akik tenni szeretnének a kiskorú bűnözés és erőszak megfékezése érdekében. Igor Jurićtyal folyamatos az együttműködésünk, és sikerült megbeszélnünk azt, hogy a tanácskozás után a következő lépés egy nappali menhely megnyitása legyen, az erőszakos cselekmények kiskorú áldozatai számára. Már megkezdtük azoknak a helyiségeknek a felkutatását, ahol ezt megvalósíthatnánk. Ha sikerül kialakítani az új menhelyet, akkor Újvidék lesz az első olyan város az országban, ahol a kiskorúak körében jelentkező erőszak áldozatai számára is kialakítanak menhelyet – mondta Újvidék polgármestere.

Jurić kifejtette, azt szeretnék elérni, hogy minél többen megismerjék az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Központjának a tevékenységét, és hogy máshol is hasonló központok működjenek.